Τα 3 στάδια της εφηβείας και ... τι να περιμένουμε
Η εφηβική ηλικία διαχωρίζεται σε τρεις υποομάδες με διαφορετικά βιολογικά - σωματικά αλλά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά.
Η εφηβική ηλικία διαχωρίζεται σε τρεις υποομάδες με διαφορετικά βιολογικά - σωματικά αλλά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά.
Ο έφηβος θεωρεί πως οι φίλοι του αποτελούν το πιο απαραίτητο και σημαντικό κομμάτι της ζωής του και για αυτό επιδιώκει να περνά μαζί τους όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο παραμερίζοντας πολλές φορές τα άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.
Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να αυξήσετε τις ευθύνες και την ελευθερία στα παιδιά σας; Πολλοί γονείς ακούνε από τα παιδιά τους πράγματα όπως: «Δεν με εμπιστεύεσαι», «Αφού όλοι το κάνουν», «Δεν είμαι πια μικρό παιδί» κ.α.
Ο έφηβος θέλει να ακουστεί, θέλει να μοιραστεί ανησυχίες και σκέψεις για το αύριο, αναζητά να απευθυνθεί σε άτομα με κύρος που θα του εμπνέουν εμπιστοσύνη και θα αποτελέσουν τα πρότυπά του, για το παρόν και το μέλλον. Ας είναι οι γονείς του αυτοί που θα τον ακούσουν.
Πολλές φορές η επικοινωνία μας με τους εφήβους γίνεται απελπιστικά δύσκολη. Μερικά πράγματα που βοηθούν αν τα έχουμε στο νου μας.
Έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά και πάνε στο σχολείο κουρασμένοι με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους αλλά και η συμπεριφορά τους να επηρεάζονται. Τα αίτια είναι βιολογικά ή μήπως οφείλονται και σ' εξωτερικούς παράγοντες;
L'adolescenza è una fase della vita caratterizzata da cambiamenti profondi, sia dal punto di vista fisico che emozionale e comportamentale; i cambiamenti solitamente cominciano prima nelle femmine (intorno ai 12 anni) e dopo nei maschi (intorno ai 13 anni), terminano intorno ai 18 anni, ed hanno alla loro base processi fisiologici.
Teenagers, like adults, may experience stress everyday and can benefit from learning stress management skills. Most teens experience more stress when they perceive a situation as dangerous, difficult, or painful and they do not have the resources to cope.