Πέρα από σημαντικά γεγονότα ή σταθερές στη ζωή μας που μπορούν να καθορίσουν την ψυχολογία μας, ο τρόπος που οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας μπορεί σίγουρα να επηρεάσει το πόσο ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι νιώθουμε.

Ο Ψυχολόγος και συγγραφέας Dr. Travis Bradberry ασχολήθηκε σε άρθρο του με τις βασικές συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων. Και να μερικές από αυτές:

 

Το να περιμένεις κάτι που θα συμβεί στο μέλλον για να νιώσεις ευτυχισμένος

Το να λες στον εαυτό σου “Θα είμαι χαρούμενος όταν….” είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να είσαι δυστυχισμένος». Τι μπορείς να κάνεις αντί για αυτό; Δώσε σημασία σε όσα συμβαίνουν τώρα, γίνε χαρούμενος τώρα, σε αυτή τη στιγμή.

 

Το να προσπαθείς πολύ να αποκτήσεις υλικά αγαθά

Όταν όλη σου η ζωή κινείται γύρω από την απόκτηση αγαθών, είναι πολύ πιθανό τελικά να γίνεις δυστυχισμένος, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι ο ενθουσιασμός εξαφανίζεται κάθε φορά που τελικά αποκτάς κάτι, παράλληλα ανακαλύπτεις πως, όσο το κυνηγούσες, έχασες άλλα πράγματα, πιο σημαντικά, όπως οι φίλοι σου, η οικογένειά σου ή ο ελεύθερος χρόνος σου.

 

Το να βλέπεις πάντα τον εαυτό σου ως θύμα

«Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι συνήθως έχουν “προαποφασίσει” ότι η ζωή είναι δύσκολη και έξω από τον έλεγχό τους» αναφέρει ο συγγραφέας, καταλήγοντας πως «το πρόβλημα με αυτή τη φιλοσοφία είναι ότι εμπεριέχει την αίσθηση της ανικανότητας και της αδυναμίας. Και οι άνθρωποι που νιώθουν έτσι, σχεδόν ποτέ δεν προσπαθούν τελικά να αλλάξουν οτιδήποτε στη ζωή τους προς το καλύτερο».

 

Άρθρο: Αφροδίτη Κράβαρη

 


  Το διαβάσαμε εδώ