Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι μπορεί να νιώσουμε απαισιόδοξα κάποιες φορές. Βασικά, είναι φορές που νιώθουμε τόσο πεσμένοι, που ακόμα και το να σκεφτούμε να κάνουμε αλλαγές που μόνο για καλό θα ‘ναι, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Δεν είναι όμως ότι δεν υπάρχει ελπίδα: με κάποια μικρά βήματα, πολύ μικρά, μπορείς να ξαναβρείς το δρόμο σου για μια θετική αλλαγή.

Ναι, το ξέρω ότι μοιάζει αδύνατο ώρες και στιγμές. Δεν έχεις όρεξη να κάνεις το οτιδήποτε. Το έχω περάσει, και μάλιστα ακόμα το περνάω μια στο τόσο. Δεν είσαι ο μόνος. Πάντα όμως βρίσκω έναν τρόπο να ξαναπάρω τα πάνω μου. Να κάποια πράγματα που έχω μάθει κι έχουν βοηθήσει πολύ:

 

1. Έναν στόχο

Όποτε μ' έχει πάρει από κάτω, έχω δει ότι συχνά είναι επειδή τρέχουν πολλά στη ζωή μου. Προσπαθώ να κάνω πάρα πολλά, και αυτό εξαντλεί την ενέργεια μου, και όποια κίνητρα μπορεί να είχα. Ίσως είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι: προσπαθούν να αναλάβουν πάρα πολλά πράγματα, προσπαθούν να πετύχουν πολλούς στόχους μεμιάς. Δεν μπορείς να είσαι επικεντρωμένος και να κρατάς την ενέργεια σου (τα δυο πιο σημαντικά πράγματα για να πετύχεις ένα στόχο) αν προσπαθείς να τρέξεις δυο ή περισσότερους στόχους μαζί. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Διάλεξε έναν στόχο, για τώρα, και επικεντρώσου σε αυτόν ολοκληρωτικά. Το ξέρω, είναι δύσκολο. Αλλά να θυμάσαι: μπορείς πάντα να ασχοληθείς με τους υπόλοιπους στόχους σου, αφού πετύχεις αυτό τον έναν στόχο που θα βάλεις σε προτεραιότητα.

 

2. Βρες την έμπνευση

Η έμπνευση, για μένα, πολλές φορές έρχεται από άλλους που έχουν πετύχει αυτό που θέλω να πετύχω, ή που ασχολούνται τώρα με αυτό. Διαβάζω άλλα blogs, ψάχνω τον στόχο μου στο google, και διαβάζω ιστορίες επιτυχίας.

 

3. Ενθουσιάσου

Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται και πολύ: αν θέλεις να πάρεις τα πάνω σου, άσε τον εαυτό σου να ενθουσιαστεί μ' ένα στόχο. Πώς όμως μπορείς να το κάνεις αυτό όταν αισθάνεσαι πως δεν έχεις καθόλου κίνητρα; Η αρχή μπορεί να γίνει βρίσκοντας την έμπνευση στους άλλους. Αρκεί στη συνέχεια να πάρεις αυτό τον ενθουσιασμό και να χτίσεις πάνω του. Σ’ εμένα πιάνει το να μιλήσω στον άντρα μου, ή κάποιον άλλο γι’ αυτό, και να φέρω την εικόνα της επιτυχίας στο μυαλό μου (να δω τα οφέλη της επιτυχίας) – έτσι μπορώ να ενθουσιαστώ με ένα στόχο. Άπαξ και το κάνω, μετά μένει να κρατήσω αυτή την ενέργεια μαζί μου, και να φροντίσω να συνεχίσει να υπάρχει εκεί παρέα μου.

 

4. Γίνε προνοητικός

Αυτό θα ακουστεί δύσκολο, και πολλοί μπορεί να προσπεράσουν αυτή τη συμβουλή. Αλλά πραγματικά δουλεύει. Αν βρεις την έμπνευση, και θέλεις να τρέξεις ένα στόχο, μην αρχίσεις αμέσως. Πολλοί από εμάς θα ενθουσιαστούμε και θα θέλουμε να ξεκινήσουμε σήμερα. Είναι λάθος. Όρισε μια ημερομηνία στο μέλλον – μετά από 1-2 εβδομάδες, ή ακόμα και μήνα – και κάντην την Ημέρα Έναρξης. Μαρκάρισε την στο ημερολόγιο σου. Κάνε την ημερομηνία αυτή, την πιο σημαντική ημέρα της ζωής σου. Στο μεταξύ, άρχισε να φτιάχνεις ένα πλάνο. Και κάνε κάποια από τα παρακάτω βήματα. Γιατί καθυστερώντας να ξεκινήσεις, σκέφτεσαι προνοητικά, κι έτσι αυξάνεις την ενέργεια σου και την εστίαση στο στόχο σου.

 

5. Γράψε το στόχο σου

Εκτύπωσε τον με μεγάλα γράμματα. Κάνε το στόχο σου σύντομο, λίγες λέξεις μόνο, σαν ένα μάντρα (“Προπονούμαι 15 λεπτά. Κάθε μέρα.”), και βάλτο στον τοίχο σου ή το ψυγείο σου. Βάλτο κάπου να φαίνεται, στο σπίτι και στη δουλειά. Βάλτο στο desktop του υπολογιστή σου. Θέλεις να έχεις μεγάλες υπενθυμίσεις για το στόχο σου, να σε κρατούν συνεχώς επικεντρωμένο και ενθουσιασμένο. Μια φωτογραφία του στόχου σου (όπως ένα μοντέλο με sexy κοιλιακούς, για παράδειγμα, αν έχεις στόχο την άσκηση) επίσης βοηθά.

 

6. Δεσμεύσου δημόσια

Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει να έχει άσχημη εικόνα στο μυαλό των άλλων. Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αυτό που δηλώσαμε δημοσίως, θα το κάνουμε αυτό το ένα βήμα παραπάνω. Δε χρειάζεται να δεσμευτείς για το στόχο σου στην εφημερίδα της περιοχής σου, αλλά μπορείς να το κάνεις στην οικογένεια σου, τους φίλους και τους συνεργάτες σου, και μπορείς να το κάνεις και στο blog σου, αν έχεις. Από τη στιγμή που κι εγώ σκέφτηκα να βάλω μπρος για το νέο μου μεγάλο στόχο, θέλησα να το γράψω, να δημιουργήσω αυτή τη δέσμευση, να μην το κάνω εύκολο στον εαυτό μου να τα παρατήσω με την πρώτη δυσκολία. Ακόμα περισσότερο, άσε τον εαυτό σου να είναι υπόλογος στους άλλους – μην δεσμευτείς απλά μια φορά, και τέλος. Δεσμεύσου να δίνεις στοιχεία για την πρόοδο σου σε όλους, μια φορά τη βδομάδα ή κάτι τέτοιο.

 

7. Να το σκέφτεσαι καθημερινά

Αν σκέφτεσαι το στόχο σου κάθε μέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Φαντάσου πως είσαι αυτός που θέλεις. Καθημερινά. Σε αυτή τη φάση, το να βάλεις το στόχο σου στον τοίχο να τον βλέπεις, ή στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου, όπως είπαμε παραπάνω, βοηθάει πολύ. Το να στέλνεις στον εαυτό σου καθημερινές υπενθυμίσεις, επίσης βοηθά. Και αν μπορείς να δεσμευτείς να κάνεις ένα μικρό βήμα τη φορά για να πας τον στόχο σου παρακάτω (ακόμα και κάτι που θα πάρει 5 λεπτά) κάθε ημέρα, ο στόχος σου σχεδόν πάντα θα γίνει πραγματικότητα.

 

8. Βρες υποστήριξη

Είναι δύσκολο να καταφέρεις κάτι μόνος. Αλλιώς είναι να έχεις τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας σου, να σ' ενθαρρύνουν, κι αλλιώς να παλεύεις μόνος. Εξαιρετική βοήθεια θα είναι για σένα ένας παρτενέρ στο στόχο σου, κάποιος που έχετε τον ίδιο στόχο για την ίδια περίοδο. Όπως επίσης θα βοηθήσει πολύ ένα online forum. Βρες το δίκτυο που θα σε υποστηρίξει, είτε στον πραγματικό κόσμο, είτε online, ή και τα δυο.

 

9. Συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω

Τα κίνητρα δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν πάντα εκεί για σένα, συνεχόμενα και ανελλιπώς. Έρχονται και φεύγουν, ξανάρχονται και ξαναφεύγουν. Συνειδητοποίησε όμως ότι ενώ μπορεί να φεύγουν, αυτό δεν κρατά για πάντα. Θα την κάνουν την επανεμφάνιση τους. Στο μεταξύ, διάβασε για το στόχο σου (δες παρακάτω), ζήτησε βοήθεια (δες παρακάτω), και κάνε κάποια από τα υπόλοιπα πράγματα αυτής της λίστας ώσπου τα κίνητρα να γυρίσουν πάλι πίσω.

 

10. Μείνε στο στόχο σου

Ότι και να κάνεις, μην τα παρατήσεις. Ακόμη κι αν δεν αισθάνεσαι όρεξη σήμερα, ή όλη αυτή την εβδομάδα, μην τα παρατήσεις. Και πάλι, η όρεξη θα ξανάρθει. Σκέψου το στόχο σου σαν ένα μακρύ ταξίδι, κι αυτό που σε έχει πάρει από κάτω είναι απλά μια λακκούβα στο δρόμο σου. Δεν μπορείς να τα παρατάς με κάθε μικρή λακκούβα που βρίσκεις μπροστά σου. Μείνε στο ταξίδι σου και σκέψου μακροπρόθεσμα, πέρνα λακκούβες και εμπόδια, και θα φτάσεις.

 

11. Ξεκίνα σιγά σιγά. Με κάτι πραγματικά μικρό

Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις την αρχή, μπορεί να είναι γιατί κάνεις μεγάλα σχέδια. Αν θέλεις να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να κάνεις αυτές τις εντατικές προπονήσεις πέντε μέρες τη βδομάδα. Όχι – αντί γι’ αυτό, κάνε μικρά, πολύ μικρά βήματα. Κάνε μόνο 2 λεπτά άσκηση. Το ξέρω ότι ακούγεται γελοίο, αλλά δουλεύει. Δεσμεύσου να κάνεις 2 λεπτά άσκηση για μια εβδομάδα. Μπορεί να θέλεις να κάνεις παραπάνω, αλλά μείνε σε αυτά τα 2 λεπτά. Είναι τόσο εύκολο, που δεν μπορείς να αποτύχεις. Κάντο την ίδια ώρα, κάθε μέρα. Απλά λίγους κοιλιακούς, 2 push ups, και λίγο τζόγκινγκ επιτόπου. Όταν θα έχεις κάνει αυτά τα 2 λεπτά τη μέρα για μια βδομάδα, αύξησε τα σε 5, και κράτησε το για άλλη μια εβδομάδα. Σε ένα μήνα, θα έχεις φτάσει να κάνεις 15-20 λεπτά. Θέλεις να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί; Μην σκέφτεσαι να ξυπνάς στις 5 π.μ. Σκέψου ότι θα ξυπνάς 10 λεπτά νωρίτερα για μια εβδομάδα. Αυτό είναι όλο. Όταν το κάνεις, ξύπνα 10 λεπτά ακόμα νωρίτερα. Μικροσκοπικά βήματα.

 

12. Χτίσε πάνω σε αυτές τις μικρές σου επιτυχίες

Και πάλι, αν ξεκινήσεις με μικρά βήματα για μια βδομάδα, θα πετύχεις. Δεν μπορείς να αποτύχεις αν ξεκινήσεις με κάτι εξωφρενικά εύκολο. Ποιος δεν μπορεί να ασκηθεί για 2 λεπτά; (Αν εσύ, τότε ζητώ συγνώμη). Και θα αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου. Θα αισθανθείς επιτυχημένος. Στη συνέχεια, πάρε αυτό το συναίσθημα της επιτυχίας και χτίσε πάνω του, κάνοντας ένα ακόμα μικρό βήμα. Πρόσθεσε 2-3 λεπτά στη ρουτίνα σου όσον αφορά για παράδειγμα την άσκηση. Με κάθε βήμα που κάνεις, που καλό είναι να κρατήσει περίπου μια εβδομάδα, θα αισθάνεσαι ακόμα πιο επιτυχημένος. Κάνε το κάθε βήμα πολύ, πολύ μικρό, και δε θα αποτύχεις. Μετά από λίγους μήνες, που θα έχουν προστεθεί αυτά τα μικρά βήματα το ένα στο άλλο, θα έχεις κάνει μεγάλη πρόοδο.

 

13. Διάβαζε καθημερινά

Όταν χάνω την όρεξη μου, πιάνω να διαβάσω ένα βιβλίο ή κάνω μια αναζήτηση στο google σχετικά με το στόχο μου. Αυτό με εμπνέει και με τονώνει. Για κάποιο λόγο, το διάβασμα σε βοηθά να παρακινήσεις τον εαυτό σου και να επικεντρωθείς σε οτιδήποτε είναι αυτό που διαβάζεις. Γι’ αυτό διάβαζε για το στόχο σου κάθε μέρα, αν μπορείς, και ειδικά όταν έχεις χάσει τα κίνητρα σου.

 

14. Κάλεσε για βοήθεια όταν σε πάρει από κάτω

Τα βρίσκεις σκούρα; Ζήτα βοήθεια. Γίνε μέλος σε ένα online forum. Βρες έναν παρτενέρ στο στόχο σου. Κάλεσε τη μαμά σου. Δεν έχει σημασία ποιον, απλά πες του τα προβλήματα σου. Το να μιλήσεις γι’ αυτό θα σε βοηθήσει. Ζήτα τους μια συμβουλή. Ζήτα τους να σε βοηθήσουν να βγεις από την κάτω βόλτα που αισθάνεσαι να έχεις πάρει. Δουλεύει.

 

15. Σκέψου τα οφέλη, όχι τις δυσκολίες

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο είναι κάτι. Η άσκηση ας πούμε ακούγεται πολύ δύσκολη! Και μόνο που το σκέφτεσαι, κουράζεσαι. Αντί να σκέφτεσαι όμως πόσο δύσκολο είναι κάτι, σκέψου τι θα κερδίσεις από αυτό. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η άσκηση, εστίασε στο πόσο καλά θα νιώσεις όταν τελειώσεις, και στο ότι θα είσαι πιο υγιής και θα έχεις ένα καλλίγραμμο σώμα μακροπρόθεσμα. Τα οφέλη αυτού που κάνεις θα σε ενεργοποιήσουν.

 

16. Εξαφάνισε τις αρνητικές σκέψεις. Αντικατάστησε τις με θετικές

Μέσα από αυτές τις γραμμές, είναι σημαντικό να αρχίσεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου. Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις, που είναι πραγματικά ο λόγος που σε παίρνει από κάτω. Απλά πέρασε λίγες μέρες προσπαθώντας να αποκτήσεις επίγνωση κάθε αρνητικής σου σκέψης. Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά, προσπάθησε να τις εξοντώσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις, και να τις αντικαταστήσεις με μια αντίστοιχη θετική σκέψη. Εξαφάνισε το “Είναι πολύ δύσκολο!” και αντικατάστησε το με το “Μπορώ να το κάνω! Αν μπορεί να το κάνει η Βούλα, τότε μπορώ κι εγώ!”. Ακούγεται κάπως, αλλά πιάνει. Αλήθεια.

 

Άρθρο:  Βούλα Σούφη


  Το διαβάσαμε εδώ