Το ξέρατε ότι ένα απλό τηλεφώνημα μιας μαμάς προς το παιδί της ανακουφίζει όσο η αγκαλιά της;
Κι όμως, η συνομιλία ενός παιδιού στο τηλέφωνο με την μητέρα του είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματική με την μητρική αγκαλιά της, προκειμένου να δώσει ανακούφιση σε μια δύσκολη στιγμή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που μελέτησε τη χημεία των ανθρωπίνων σχέσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, από βιοχημική άποψη, ακόμα και το άκουσμα της μητρικής φωνής στην άλλη άκρη του ακουστικού μπορεί να δράσει το ίδιο αποτελεσματικά με ένα αγκάλιασμά της.
Η έρευνα, υπό τη δρα Λέσλι Σέλτσερ του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of Royal Society B της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο της κλασικής ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) και της κλασικής ορμόνης της ζεστασιάς και της αγάπης (ωκυτοκίνης), σε 61 εθελόντριες ηλικίας επτά ως δώδεκα ετών, που έπρεπε να κάνουν μια -αγχωτική για τις ίδιες- παρουσίαση και ένα μαθηματικό τεστ ενώπιον κοινού. Μετά το τεστ αυτό, ένα τρίτο των κοριτσιών βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά της μαμάς τους, ένα τρίτο μίλησε στο τηλέφωνο μαζί της (αλλά δεν την είδε, ούτε την άγγιξε) και ένα τρίτο απλώς παρακολούθησε ένα ουδέτερο φιλμ.
Δηλαδή, η ωκυτοκίνη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της στα παιδιά εκείνα που χώθηκαν με ανακούφιση στην μητρική αγκαλιά, ενώ σε υψηλά επίπεδα, ώρες μετά το πείραμα, έμεινε η ποσότητα ωκυτοκίνης και στα παιδιά που απλώς είχαν τηλεφωνηθεί με την μαμά τους. Αντίθετα, σε όσα παιδιά δεν είχαν καμία μητρική επαφή, φυσική ή τηλεφωνική, η ωκυτοκίνη τους παρέμεινε σταθερά πολύ χαμηλή.
Η ωκυτοκίνη, που συναντάται μόνο στα θηλαστικά, είνια γνωστή και ως «η ορμόνη της αγκαλιάς», καθώς παρέχει ένα αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ζεστασιάς. Διευκολύνει την ανάπτυξη δεσμών αγάπης μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά επίσης ερωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αγνώστων ανθρώπων.
Μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν δείξει ότι η ωκυτοκίνη αυξάνεται μέσω της άμεσης φυσικής επαφής, ενώ για πρώτη φορά τώρα, αποδεικνύεται ότι αυτή η ισχυρή βιοχημική ουσία μπορεί να ενεργοποιηθεί απλώς και μόνο με τις λέξεις, χωρίς καν να υπάρχει οπτική και φυσική επαφή (αρκεί μια τρυφερή τηλεφωνική συνομιλία). Από εξελικτική σκοπιά, μάλιστα εκτιμάται ότι η ομιλία αναπτύχθηκε πριν από την ωκυτοκίνη. Ο ανατομικός μηχανισμός για την ομιλία εξελίχτηκε πριν από περίπου 400 εκατ. χρόνια, ενώ ο μηχανισμός παραγωγής της ωκυτοκίνης πριν από 200 εκατ. χρόνια.
'Αρθρο: Ελένη Χαδιαράκου
Το διαβάσαμε εδώ