Το καλό με τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι ότι ξεκινάνε τη θερινή (πες το και εαρινή αν θες…) εξεταστική αρκετά νωρίς και η Αφροδίτη (η αρθρογράφος-φοιτήτρια), τώρα που μιλάμε, έχει τελειώσει και ετοιμάζει τα μπογαλάκια της, για την επιστροφή στην πατρίδα. Από εκεί, λοιπόν, που η Αφροδίτη αρχές Μαΐου ήταν η μόνη που ανέβαζε φωτογραφίες εν ώρα διαβάσματος στο snapchat, τώρα ήρθε η σειρά των φίλων της στα πάτρια εδάφη… Ξέρω πώς αισθάνεστε, ξέρω ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμείτε αυτή τη στιγμή είναι μία εξεταστική μέσα στο καλοκαίρι…
Don’t panic!! Είμαι εδώ για σας! Για όλους εσάς, που ξεκινάτε διάβασμα (πιθανότατα δεν έχετε ξεκινήσει ακόμη, αλλά το γοργόν και χάριν έχει) τώρα, συγκεντρώσαμε κάποιες από τις συμβουλές της τελευταίας στιγμής που ίσως καταφέρουν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, αφού σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να πάει χαμένη η εξεταστική… και φυσικά, κανείς δε θέλει να διαβάζει Ιούλιο και Αύγουστο, αντί να απολαμβάνει τα μπάνια του! Σωστά; Σωστά! Ακολουθήστε με…
1. Διαβάστε τα περιεχόμενα και δείτε τι πρέπει να καλύψετε πάνω- κάτω
Για να διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο, ψάχνετε απεγνωσμένα κάποιον να σας πει ότι υπάρχει ελπίδα ακόμη κι αν ξεκινάτε γράψιμο αύριο και διάβασμα σήμερα. Λογικά δεν έχετε καλύψει την ύλη του εξαμήνου, οπότε και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε… Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι η αρχή. Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να καλύψετε ύλη 400 και σελίδων, όμως στα περιεχόμενα μπορείτε να θυμηθείτε ποια κεφάλαια θυμάστε λίγο καλύτερα από άλλα και σε ποια χρειάζεται να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση (φωσφορούχο ανά χείρας, πάντα!)
2. Ξεκινήστε με τα πιο δύσκολα και μεγαλύτερα κεφάλαια
Οι πιθανότητες να πέσει κάτι πολύ εύκολο είναι πολύ πιο λίγες από το να πέσει κάτι απαιτητικό. Συμβουλή μου, διάβασε επιμελώς 3 πολύ δύσκολα κεφάλαια από το να διαβάσεις 8 εύκολα ή λιγότερο δύσκολα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κατέχεις τα απαιτητικά για σένα κεφάλαια, θα μπορέσεις να γράψεις έναν ικανοποιητικό βαθμό και να αυτοσχεδιάσεις στα εύκολα.
3. Ομαδικό διάβασμα/ επανάληψη
Όσο πιο κοντά είναι η εξέταση τόσο καλύτερο γίνεται το διάβασμα αυτού του τύπου. Η πίεση του χρόνου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε κανέναν τη χαλάρωση και την όρεξη για πολλή κουβέντα που θα σας αποσπούσε την προσοχή. Αντιθέτως, όλοι έχετε καλύψει κάποια τμήματα της ύλης και είστε σε θέση να αλληλοσυμπληρωθείτε καθώς και να κρίνετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα τι είναι σημαντικό και τι όχι. Τώρα, αν πέφτετε όλοι τόσο έξω τι να πω; Μάλλον είναι γραφτό να ξαναδώσετε…
4. Καλός ύπνος και ξεκούραση
Μην υποτιμάς τον ύπνο και την ξεκούραση φίλε αναγνώστη. Τα ξενύχτια και το διάβασμα μέχρι τις 5 και τις 6 τα ξημερώματα όχι μόνο δε σου προσφέρουν τίποτα αλλά σου προκαλούν και σημαντικά προβλήματα, κυρίως συγκέντρωσης. Εν τέλει, φτάνεις στο σημείο να μη μπορείς να μάθεις τίποτα καθώς και να ξεχνάς όλα όσα διάβασες την προηγούμενη νύχτα. Άλλωστε, όταν ξέρεις πως οι γνώσεις σου πάνω σε ένα μάθημα είναι ημιτελείς τότε αναγκάζεσαι να επικεντρωθείς και να επενδύσεις αλλού. Κι ένα από αυτά τα «αλλού» είναι ο αυτοσχεδιασμός. Για πες μας όμως, πώς θα αυτοσχεδιάσεις σωστά όταν …κοιμάσαι όρθιος;!
5. Διατροφή
Οι γιατροί επιμένουν, εμείς για κάποιο λόγο αδυνατούμε να τους πιστέψουμε. Η διατροφή, είναι βαρύνουσας σημασίας για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου ειδικά όταν αυτός, έχει αυξημένες ανάγκες λόγω νοητικής κόπωσης όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο της εξεταστικής. Οι επιστήμονες, συνιστούν τρόφιμα πλούσια σε συγκεκριμένες ουσίες τις οποίες μπορείς να βρεις στα ψάρια, στα πράσινα λαχανικά, τα αυγά καθώς και τους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, φαγητά πλούσια σε άμυλο (πχ μακαρόνια) θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα ενώ ακόμη κι ο καφές βελτιώνει συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου όταν προσλαμβάνεται σε σωστές κι όχι υπερβολικές ποσότητες. Τέλος, να θυμάσαι πως όταν νιώσεις την ανάγκη για κάτι γλυκό να προτιμήσεις μία απλή σοκολάτα κι όχι υποκατάστατά της…
6. Ψυχραιμία
Τις τελευταίες ημέρες ή ακόμη κι ώρες πριν εξεταστείς, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, να αφήσεις τον πανικό στην άκρη και να συνειδητοποιήσεις πως ο μοναδικός δρόμος προς την επιτυχία είναι η ηρεμία. Το συνεχές άγχος για το τι διάβασες, τι θα πέσει και πώς θα διορθώσει το γραπτό σου ο καθηγητής, δε βοηθά στο παραμικρό. Αντίθετα, απομυζεί από μέσα σου όλη τη δημιουργικότητα που διαθέτεις καθώς και γνώσεις που πολύ πιθανό να έχεις προσλάβει αλλά θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να τις βγάλεις στην επιφάνεια τη στιγμή που θα παρουσιαστεί η ανάγκη.
Άρθρο: Αφροδίτη Κράβαρη
Το διαβάσαμε εδώ