Οι τρυφερές κουβέντες στα νεογέννητα είναι γνωστό ότι αποτελούν, ζωτικό κομμάτι της διαδικασίας διδασκαλίας και μάθησης της ομιλίας.
Τώρα, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το να μιλά κανείς στο μωρό του προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα για τη μετέπειτα ζωή του, πέρα από το να μάθει να μιλάει.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται, ότι η συνομιλία με μωρά κάτω του ενός έτους θα τα βοηθήσει αργότερα να κάνουν φιλίες, καθώς επίσης και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, έχουν γίνει αρκετές έρευνες γύρω από το λεγόμενο «word gap», την άποψη δηλαδή που θέλει τους γονείς των φτωχών οικογενειών να μιλούν λιγότερο στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να μην επιτυγχάνουν όσα θα μπορούσαν στο σχολικό περιβάλλον και να κερδίζουν λιγότερα στη μετέπειτα ζωή τους.
Σύμφωνα με τη Sandra Waxman, ψυχολόγο από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Evanston του Ιλινόις: «Αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν μικρό λεξιλόγιο αποτυγχάνουν στη ζωή τους αργότερα. Αυτό αποτελεί μια υπεραπλούστευση.
Το λεξιλόγιο ενός παιδιού –είτε έχει μεγαλώσει σε φτωχική οικογένεια ή στα πλούτη- αποτελεί πραγματικά,ένα δείκτη του ευρύτερου πλαισίου στο οποίο συμμετέχει η γλώσσα».
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Cognitive Sciences και την οποία υπογράφει η ίδια σε συνεργασία με την ερευνήτρια Αθηνά Βουλουμανος (Athena Vouloumanos) από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συνιστά οι γονείς να μιλούν πολύ στα μωρά τους.
Η Dr Vouloumanos σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο επειδή έτσι διδάσκονται περισσότερες λέξεις και εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους, αλλά και επειδή «το άκουσμα της ομιλίας προωθεί την απόκτηση θεμελιωδών, γνωστικών και κοινωνικών ψυχολογικών ικανοτήτων, που αποτελούν τη βάση για τη μετέπειτα μάθηση».
Οι ερευνήτριες αναφέρουν ακόμη, ότι τα μωρά που έχουν εκτεθεί σε περισσότερη ανθρώπινη ομιλία είναι καλύτερα στο να καταφέρνουν να βρίσκουν ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούν να επικοινωνούν, καθώς επίσης απορροφούν πιο εύκολα τις πληροφορίες που «στέλνει» το περιβάλλον και ο κόσμος γύρω τους.
«Στο άκουσμα μιας ομιλίας τα μωρά εντείνουν την προσοχή τους, την εστίαση και τη συγκέντρωσή τους, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο τη γρήγορη μάθηση και ανακάλυψη» εξήγησε η καθηγήτρια Waxman στη MailOnline.
Το διαβάσαμε εδώ