Η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν και πολύ περισσότερο για τους νέους ανθρώπους που ολοκληρώνουν τώρα τις σπουδές τους και βγαίνουν στη βιοπάλη. Η ανεύρεση εργασίας είναι δύσκολη, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν μετά την αποφοίτηση σας και την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου, δεν βρίσκετε αμέσως δουλειά.

1. Έχετε θετική σκέψη

Μην αγχώνεστε αν την επομένη της παραλαβής του πτυχίου σας δεν σας περιμένει και μια έτοιμη δουλειά. Είναι σημαντικό να παραμείνετε θετικοί και να συνεχίσετε την αναζήτηση. Μην ξεχνάτε ποτέ πόσα πράγματα έχετε πετύχει και πόσο έχετε μοχθήσει για να μορφωθείτε. Όπως υπερπηδήσατε πολλά εμπόδια που ήρθαν στο δρόμο σας όλο αυτόν τον καιρό, έτσι θα κάνετε και τώρα, χρειάζεται όμως ψυχραιμία και θετική σκέψη.

2. Μειώστε το κόστος ζωής

Αν δεν έχετε εισόδημα αυτή τη στιγμή, μειώστε τα έξοδά σας στο ελάχιστο κι επειδή δεν γνωρίζετε μέχρι πότε θα είστε άνεργοι, αρχίστε να εξαλείφετε τα περιττά έξοδα μια και καλή για να αποφύγετε τυχόν μελλοντικά χρέη. Παραδείγματος χάρη, επιστρέψτε στο πατρικό σας σπίτι, αν όσο σπουδάζατε μένατε μόνοι. Είναι μια δύσκολη απόφαση και χρειάζεται υπομονή από μέρους σας, γιατί οι συνήθειες σας έχουν αλλάξει, αλλά η συγκατοίκηση με τους γονείς είναι καλύτερη από τα απλήρωτα ενοίκια. Επίσης, αν έχετε πάρει κάποιο δάνειο, κάντε ένα διακανονισμό προκειμένου να μεταθέστε τις δόσεις αποπληρωμής του δανείου σας για αργότερα, όταν θα έχετε βρει πια δουλειά και θα μπορείτε να καλύπτετε τα έξοδά σας χωρίς βοήθεια. Τέλος, ορίστε ένα συγκεκριμένο προσωπικό προϋπολογισμό και μην παρεκκλίνετε από αυτόν. Σκεφτείτε πόσα χρήματα έχετε στη διάθεσή σας και διαιρέστε το ποσό σε μήνες, αναλογιζόμενοι ότι μπορεί να μείνετε άνεργοι για κάμποσους μήνες. Προσπαθήστε να καλύπτετε τα προσωπικά σας έξοδα με αυτό το ποσό, χωρίς να το ξεπερνάτε.

3. Αφιερώστε χρόνο για να δικτυωθείτε

Η επαγγελματική δικτύωση μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα όσο ψάχνετε δουλειά, καθώς τις πιο πολλές φορές δεν έχει σημασία τι γνωρίζετε, αλλά ποιον. Όντας φρέσκος απόφοιτος μπορεί να δεχτείτε τηλεφωνήματα ή προσκλήσεις για να συμμετέχετε σε διάφορες φιλανθρωπίες και εκδηλώσεις αποφοίτων. Αν το επιθυμείτε, πάρτε μέρος, αλλά κυρίως έχετε το νου σας τους γνωστούς που μπορεί να βρείτε σε τέτοιες συγκεντρώσεις και πόσο χρήσιμοι μπορεί να φανούν. Επίσης, δημιουργήστε ένα λογαριασμό στο LinkedIn, που είναι ιδανικό για να δικτυωθείτε επαγγελματικά, να παρουσιάσετε τον εαυτό σας, τα προσόντα σας, τα πτυχία σας και την όποια επαγγελματική εμπειρία διαθέτετε. Επιπλέον, μην χάσετε ευκαιρία να παρευρεθείτε σε συνέδρια σχετικά με το επάγγελμα σας, μιας και σε τέτοιες περιστάσεις μπορεί να γνωρίσετε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, ενώ αν τα συνέδρια έχουν αντίτιμο εισόδου το οποίο δυσκολεύεστε να πληρώσετε, σκεφτείτε ότι μπορεί να φύγετε από εκεί με κάποιες προτάσεις για δουλειά, κι αυτό αξίζει όλα τα λεφτά του κόσμου.

4. Κάντε το μεταπτυχιακό που δεν κάνατε

Ίσως η επιστροφή στα θρανία να μη φαντάζει στο μυαλό σας ως η καλύτερη λύση αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς ψάχνετε δουλειά, όμως αν είχατε στο νου σας και επιθυμούσατε διακαώς να κάνετε ένα μεταπτυχιακό κάποτε, ήρθε η ώρα. Αρχίστε μια ακόμα επιμόρφωση και κάντε κάτι εποικοδομητικό μέχρι να κυλήσει ο χρόνος, εκπληρώνοντας ένα όνειρό σας και περιμένοντας κάποια ανάκαμψη στην οικονομία που θα σας επιτρέψει να βρείτε δουλειά πιο εύκολα. Πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχουν online δωρεάν προγράμματα.

Αν πάλι δεν είχατε πραγματικό σκοπό να κάνετε κάποιο μεταπτυχιακό, τότε μην αρχίσετε ένα πρόγραμμα σπουδών από απόγνωση, απλώς για να μην κάθεστε όλη μέρα στο σπίτι, γιατί η απόκτηση ενός πτυχίου χρειάζεται χρόνο, χρήματα, ενέργεια και αποφασιστικότητα και δεν αξίζει να το κάνετε απλώς για να γεμίσετε το χρόνο σας.

5. Παραμείνετε δραστήριοι

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης για δουλειά, που είναι από μόνη της μια πλήρης απασχόληση, μην αφήνετε τη ζωή σας πίσω. Αρχίστε να απασχολήστε κάπου, έστω και προσωρινά, ή κυνηγήστε τα χόμπι σας, μάθετε κάτι καινούργιο. Γενικώς, δραστηριοποιηθείτε και μη μένετε στάσιμοι, εξελιχτείτε με οποιοδήποτε τρόπο φαντάζει δυνατός.

6. Επεκτείνετε την επαγγελματική αναζήτηση

Μην περιορίζετε την αναζήτηση σας για εργασία μόνο σε συγκεκριμένους φορείς, εταιρίες ή πεδία. Να είστε ανοιχτοί σε ευρύτερο φάσμα εργασιακής απασχόλησης προκειμένου να βρείτε ευκολότερα δουλειά και μη μένετε στο ιδεατό επάγγελμα που ίσως έχετε στο μυαλό σας. Η αγορά εργασίας είναι απαιτητική και αμείλικτη, χρειάζεται συγκεκριμένες ειδικότητες κι αν κάτι μπορείτε να το κάνετε, αλλά δεν είναι η πρώτη σας προτεραιότητα μην το φοβηθείτε. Καλύτερα να βρείτε μια δουλειά για να κάνετε την αρχή και έπειτα μπορείτε πιο εύκολα να κυνηγήσετε το όνειρο.

7. Βελτιωθείτε και διορθωθείτε

Αν έχετε περάσει από συνεντεύξεις αλλά έχετε απορριφθεί, αρχικά μην απογοητεύεστε, αλλά ζητήστε από τον εργοδότη που σας απέρριψε να μάθετε τι στοιχεία θα μπορούσατε να βελτιώσετε. Επιπλέον, αν δυσκολεύεστε με τη στιγμή της συνέντευξης και έχετε πρόβλημα να απαντήσετε τις ερωτήσεις που σας απευθύνονται, ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου ή ενός συγγενή για να προβάρετε κάποιες ερωτήσεις στις οποίες θα κληθείτε ενδεχομένως να απαντήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναπτύξετε την αυτοπεποίθησή σας και θα παρουσιαστείτε πιο αποφασιστικός/ή στην επόμενη συνέντευξη.

8. Γίνετε εθελοντής/τρια ή δουλέψτε δωρεάν

Σε κάποιες εταιρίες είναι σύνηθες οι εργαζόμενοι αρχικά να κάνουν ένα είδος πρακτικής προτού ξεκινήσουν να πληρώνονται. Αν δεν μπορείτε αρχικά να βρείτε μια δουλειά με μισθό, τότε μπορείτε να αρχίσετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας κάπου αποκτώντας εμπειρία και γνωριμίες. Ίσως έτσι αποκτήσετε μια έμμισθη δουλειά χωρίς να το καταλάβετε. Επιπρόσθετα, θα μπορούσατε να προσφέρετε εθελοντική εργασία κάπου όπου υπάρχει ανάγκη (πολλές οργανώσεις ζητούν εθελοντές αλλά υπάρχουν και σχετικές αγγελίες). Ωστόσο, έχετε υπόψη ότι καμιά φορά δεν είναι εύκολο να γίνετε δεκτός/ή ως εθελοντής/τρια, ενώ η φιλανθρωπική δράση χρειάζεται προσήλωση και δέσμευση εκ μέρους σας, γι’ αυτό αν το κάνετε, πάρτε το σοβαρά.

9. Ξεκινήστε τη δική σας επιχείρηση

Αν δείτε ότι δεν υπάρχει φως στην αγορά εργασίας για εσάς ως υπάλληλος, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και ξεκινήστε τη δική σας επιχείρηση. Εστιάστε σε έναν τομέα που είστε πραγματικά καλός/ή και πάνω στον οποίο έχετε τις απαραίτητες γνώσεις και τολμήστε το.

10. Ανοίξτε ένα blog ή ένα site στο ίντερνετ

Αν έχετε πάθος να μοιραστείτε κάτι με τον υπόλοιπο κόσμο, δημοσιεύστε το και αφήστε το χρόνο να δείτε πού θα σας πάει με αυτό. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο ίντερνετ, από μαγειρική, αθλητισμό, κουπόνια μέχρι νέες τεχνολογίες και διαχείριση οικονομικών. Θα χρειαστείτε αφοσίωση και πολλή δουλειά για να κάνετε το blog ή το site σας δημοφιλές, αλλά με τον καιρό θα δείτε ότι θα αποκτήσετε πιστούς αναγνώστες και επισκέπτες καθώς και μια σταθερή πηγή εισοδήματος, έστω και μικρή.

 


  Το διαβάσαμε εδώ