Θα μπορούσα να γράψω διάφορα post για τις απόψεις μου σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, για το πως να περάσεις (επιτέλους) μαθήματα, για τα επιχειρηματικά όνειρα των φοιτητών, αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα πρόβλημα:

Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν στη διάρκεια της μέρας, αλλά ο μέσος φοιτητής έχει ξεχάσει το χρώμα του ουρανού.

Τώρα, δεν μιλάω απαραίτητα για έναν πρωτοετή: Όταν έρχεσαι από την καθημερινή μανούρα του λυκείου με το εμετικά πρωινό ξύπνημα είναι λογικό πως θα πρέπει να απολαύσεις για λίγο καιρό την φοιτητική απραξία του να ξενυχτάς και να ξυπνάς απόγευμα.

Και τελικά δεν είναι κακό – είναι μια σημαντική φάση – σημαντική επειδή πρέπει να το κάνεις για να το βαρεθείς.

Όταν από την άλλη είσαι 3ο ή 4ο+ έτος, η φάση που το να πέφτεις σε χειμερία νάρκη ήταν κάτι ενδιαφέρον θα πρέπει να έχει ήδη τελειώσει. Αν ακόμη κοιμάσαι μέχρι τις 3 το μεσημέρι τότε έχεις καταντήσει να σπαταλάς τα πιο σημαντικά χρόνια της ζωής σου.

 

Η “σπατάλη” αναφέρεται σε δυο κομμάτια:

►  Σπαταλάς σημαντικές ώρες από το να είσαι 20 χρονών (πολλοί μεγαλύτεροι θα έδιναν τα πάντα για να ζήσουν μια μόνο μέρα στην ηλικία σου).

►  Σπαταλάς χρόνο αφήνοντας το πανεπιστήμιο και καταλήγοντας στο 5ο έτος αιώνιος φοιτητής, να κλαίγεσαι.

 

Είσαι ακόμη μαζί μου; Αισθάνεσαι το νόημα από αυτά που λέω; Αν ναι, συνεχίζουμε.

 

“Μα γιατί να κάνω τον κόπο να ξυπνήσω νωρίς;”

Αγαπητέ αναγνώστη, το διπλό μου κρεβάτι είναι τόσο ζεστό και άνετο το πρωί και η Adriana (Lima) τόσο γλυκιά και ήσυχη δίπλα μου που κι εγώ την ίδια ερώτηση κάνω κάθε μέρα στον εαυτό μου.

Είναι όμως μια ψευδαίσθηση του εγκεφάλου μας. Βλέπεις, παρατηρώ το μυαλό μου να λέει πριν πέσω για ύπνο: “Αύριο θα ξυπνήσω νωρίς, έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω!” και αλήθεια έχω πολλά να κάνω.

Παρατήρησε: Πριν κοιμηθώ ορκίζομαι (και το θέλω) να ξυπνήσω νωρίς για να ζήσω τη μέρα μου, αλλά με το που “ξυπνάω” με καταλαμβάνει μια θέληση για περισσότερο ύπνο.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως μετά το καθυστερημένο, τελικά, ξύπνημά μου με πιάνει ένα αίσθημα μετάνοιας. Πάντα στεναχωριέμαι που έχασα τη μέρα. Πάντα.

 

Τελικά, τι σου προσφέρει το πρωινό ξύπημα;

Κατ’ αρχήν, όταν λέω “πρωινό” ξύπνημα εννοώ ξύπνημα μεταξύ 9 και 10, ώρες όπου νομίζω βρίσκεται η χρυσή τομή. Οτιδήποτε πριν τις 9 ψιλο-είναι υπερβολικό για έναν μέσο φοιτητή, ενώ μετά τις 10 αρχίζεις και μπαίνεις στον δρόμο για 11 που είναι πολύ κοντά στο μεσημέρι.

Οπότε, ας πούμε πως ξυπνάω 9:30 η ώρα. Προφανώς, θα πάρει περίπου ένα μισάωρο για να σηκωθώ από το κρεβάτι, να πλυθώ και να φάω πρωϊνό – ουσιαστικά, θα είμαι έτοιμος “να ζήσω” μετά τις 10.

 

Από εδώ και πέρα είναι θέμα επιλογών:

►  Μπορώ να πάω για μάθημα στο πανεπιστήμιο. Ειδικά αν είμαι σε προχωρημένο έτος και χρωστάω μαθήματα, αυτό είναι σημαντικό.

►  Μπορώ να πάω για καφέ. Ακόμη και δυο ώρες να καθίσω, θα έχω τελειώσει πριν τις 12.

►  Μπορώ να τακτοποιήσω υποχρεώσεις που δεν γίνονται το απόγευμα, όπως πληρωμή λογαριασμών και ψώνια από το super market.

►  Μπορώ να μελετήσω με την ησυχία μου για τη σχολή, να λύσω ασκήσεις και να κάνω εργασίες χωρίς να έχω τον πειρασμό των φίλων που είναι για καφέ (αφού οι περισσότεροι θα κοιμούνται ακόμη)…

…και προφανώς πολλά άλλα. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα πετύχω την μέρα στο απόγειό της, θα ζήσω πραγματικά μια μεγαλύτερη μέρα, τόσο σε εμπειρίες όσο και ουσιαστικά (από άποψη χρόνου) κι αυτό αρκεί για να αλλάξει τη διάθεσή μου προς το καλύτερο.

Στ’ αλήθεια, τις σπάνιες μέρες που ξυπνάω νωρίς (λόγω πανεπιστημίου ή υποχρεώσεων) βλέπω ένα άλλο επίπεδο χαράς μέσα μου στο τέλος της μέρας. Αισθάνομαι πως δεν σπατάλησα τον πολύτιμο μου χρόνο.

 

Πως να ξυπνάς νωρίς το πρωί

Καλή η φιλοσοφία περί του ξυπνήματος, αλλά τελικά στην πράξη πως μαθαίνει κανείς να ξυπνάει νωρίς το πρωί; Όπως όλα τα πράγματα, το θέμα είναι να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της συνήθειας για να πετύχεις τον στόχο σου μέσα από μικρές, συχνές αλλαγές.

Ο δρόμος για το πρωινό ξύπνημα δεν είναι μακρύς, αλλά απαιτεί από εσένα μια συγκεκριμένη αφοσίωση στο νέο σου πρόγραμμα.

Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο μεγάλα κομμάτια, στο να μάθεις να κοιμάσαι καλά και στο να μάθεις να ξυπνάς. Ας δούμε για αρχή το πρώτο, πώς να μάθεις να κάνεις έναν καλό ύπνο:

 

►  Απέφυγε τις οθόνες την ώρα που πρέπει να κοιμηθείς. Με λίγα λόγια όταν πλησιάζουν τα μεσάνυχτα κλείσε το καταραμένο Facebook, κλείσε την τηλεόραση, μην παίζεις με το κινητό σου. Γιατί; Επειδή έρευνες έχουν δείξει πως το έντονο φως πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του ανθρώπου. Σε πιο απλά λόγια, το έντονο φως κατάματα πριν κοιμηθείς καταστρέφει τον ύπνο σου.

Αν πραγματικά θέλεις να κοιμηθείς νωρίς παρ’ το απόφαση και στις 11 η ώρα κάθε μέρα κλείσε οτιδήποτε μπορεί να σε επηρεάσει. Μην καίγεσαι στο Facebook, μην λιώνεις στην τηλεόραση (δεν χάνεις και τίποτα ούτως η άλλως) και μην στέλνεις κλαμένα μηνύματα στην πρώην σου εστιάζοντας στα φωτεινά pixel του κινητού σου που γελάνε με την κατάντια σου.

Μια πολύ αποτελεσματική εναλλακτική είναι το να διαβάσεις κάποιο βιβλίο πριν κοιμηθείς. Έτσι όχι μόνο δεν θα σε επηρεάσει το φως μιας οθόνης, αλλά σιγά-σιγά θα κουραστείς και θα σε πάρει ένας γλυκός ύπνος.

Ξέρω πως είναι δύσκολο για τους περισσότερους, αλλά όλα είναι θέμα επιλογής: Θέλεις πρωινό ξύπνημα ή όχι;

 

►  Άσε ανοιχτά τα παντζούρια και τις κουρτίνες του υπνοδωματίου σου. Το φως βλέπεις δεν είναι μόνο ένα σατανισμένο κύμα/σωματίδιο που έχει σκοπό να σου χαλάσει τον ύπνο. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου φίλος στην προσπάθειά σου να ξυπνήσεις.

Πως; Ας μιλήσουμε λίγο για τη μελατονίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον εγκέφαλό μας όταν πέφτει το σκοτάδι και αρχίζει να χάνεται όταν βλέπουμε το φως της μέρας. Η μελατονίνη, λοιπόν, είναι αυτό που σε κάνει να νυστάζεις – και όταν εσύ κοιτάς κατάματα το πανάκριβο φως του iPhone σου, μπερδεύεις τον εγκέφαλό σου που νομίζει ότι είναι μέρα.

Από την άλλη, αφού κοιμηθείς και η μελατονίνη φτάσει στα high της, πρέπει κάποια στιγμή να φας ένα χοντρό ερέθισμα του στυλ “ντάλα ήλιος” για να αρχίσει αυτή να χάνεται από το αίμα σου και να ξυπνήσεις με άνεση και ευδιαθεσία. Οπότε, άσε ανοιχτά τα παράθυρα και επέτρεψε στη φύση να κάνει τη δουλειά της.

 

►  Κόψε τις διεγερτικές ουσίες. Μιλάω για την καφεΐνη, το αλκοόλ, το τσιγάρο. Κοψ’ τα (η ελλάτωσέ τα) γιατί κατ’ αρχήν δεν κάνουν καλό. Κατά δεύτερον, οι ουσίες αυτές είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου.

Όσο κι αν φαίνεται αντι-διαισθητικό, η καφεΐνη δεν είναι κάτι απαραίτητο για να ξυπνήσεις – εσύ την κάνεις απαραίτητη: Τις πρώτες 3-4 φορές που πίνεις καφέ υπάρχει πράγματι μια διέγερση, πράγματι μπορεί να σε ξυπνήσει αλλά πολύ σύντομα το σώμα σου αρχίζει να παρουσιάζει ανοχή σε αυτή και αμέσως μετά εθισμό.

Μετά από αυτό, όσο κι αν νομίζεις πως ο καφές σε τονώνει, εσύ απλά δέχεσαι την εγκεφαλική επιβράβευση για την συντήρηση του εθισμού σου. Ο καφές, δηλαδή, δεν σε τονώνει, απλά δημιουργεί τις συνθήκες για να είσαι πεσμένος όταν δεν πίνεις καφέ.

Το αλκοόλ από την άλλη δεν θέλει ιδιαίτερη εξήγηση. Δοκίμασε να κατεβάσεις ένα μπουκάλι Jagermeister πριν πας για ύπνο και περιέγραψέ μου μετά την εμπειρία σου από τον ύπνο που έκανες. Δεν θα κάνει απαραίτητα άσχημο ύπνο, αλλά θα κάνεις σίγουρα ύπνο με διαταραγμένο ωράριο.

Άλλο ένα θέμα δύσκολης απόφασης, που όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά στον στόχο μας προς το πρωινό ξύπνημα.

 

►  Πρόβλεψε και απόφυγε τις κακές συνθήκες για ύπνο. Ο καλός ύπνος έχει να κάνει με την άνεση, είναι η απόλυτη στιγμή χαλάρωσης – γι’ αυτό και δεν πρέπει να χαλιέται από “μη-χαλαρά” πράγματα.

Ξέρεις ότι η θερμοκρασία του δωματίου σου, πέραν από μια σημαντική δική σου αίσθηση επηρεάζει και τον κιρκάδιο ρυθμό σου (το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου); Αν το δωμάτιό σου είναι πολύ ζεστό η πολύ κρύο, τότε θα είναι δύσκολο να κοιμηθείς. Πειραματίσου για να βρεις την ιδανική θερμοκρασία για εσένα.

Έφαγες βαριά πριν κοιμηθείς; Τότε λυπάμαι, άλλα πέραν του ότι είσαι χοντρός (στο μυαλό) θα κάνεις και χάλια ύπνο. Από την επόμενη φορά, προτίμησε ελαφριά γεύματα πριν τον ύπνο, ή ακόμη καλύτερα καθόλου φαγητό.

Ήπιες δέκα λίτρα νερό πριν πας για ύπνο; Θες να βάλουμε στοίχημα πως θα ξυπνήσεις τρεις φορές για να επισκεφθείς την τουαλέτα;

Άφησες την πόρτα ανοιχτή για τον συγκάτοικό σου που θα γυρίσει αργά τα χαράματα ή θα χρειαστεί να ξυπνήσεις για να του ξεκλειδώσεις;

Είναι πολύ απλά πράγματα, αλλά αν τα στρώσεις όλα θα έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον τέλειο ύπνο.

 

►  Πέσε κάθε μέρα για ύπνο την ίδια ώρα. Αφού μπεις στη διαδικασία του να κοιμάσαι σαν άνθρωπος (και όχι σαν φοιτητής) θα πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα και να αρχίσεις να κοιμάσαι κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Αποφάσισε πρώτα το τι ώρα θέλεις να ξυπνάς. Αν πέσεις για ύπνο 9-10 ώρες νωρίτερα, τότε είσαι καλυμμένος. Εδώ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μόνιμη συνήθεια και, ευτυχώς, το σώμα μας γουστάρει καταστάσεις με συνήθειες.

Αν τη μια μέρα κοιμάσαι στις 12 και την άλλη στις 3 (το βράδυ), το μόνο που καταφέρνεις είναι να μπερδεύεις το εσωτερικό σου ρολόι. Αν, όμως, μάθεις στο σώμα σου να κοιμάται και να ξυπνάει συγκεκριμένες ώρες, τότε θα έχεις κερδίσει την ικανότητα να προγραμματίζεις τη ζωή σου και θα απολαμβάνεις ένα υπέροχο, ξεκούραστο, καθημερινό ξύπνημα.

Ως εδώ είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας. Επόμενο βήμα είναι να δούμε το πως μπορείς να ξυπνάς πιο εύκολα, πιο σίγουρα και (το σημαντικότερο) πιο ευχάριστα:

 

►  Κάνε μικρές, καθημερινές αλλαγές στην ώρα που ξυπνάς. Θα μπορούσε κανείς να πει “Κοιμήσου νωρίτερα για να ξυπνήσεις νωρίτερα” και σαν πρόταση δεν θα φαινόταν ανόητη. Όταν όμως πέφτεις για ύπνο χωρίς να αισθάνεσαι ακόμη νυσταγμένος τότε απλά θα χάσεις τον χρόνο σου στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι, καταλήγοντας τελικά να κοιμηθείς ξανά στις τέσσερις το πρωί. Και πάμε πάλι από την αρχή, ξύπνημα στις 2 κλπ.

Ο σωστός τρόπος είναι να ελέγξεις πρώτα το ξύπνημά σου, αφού ενώ μπορείς να ξυπνήσεις με το ζόρι, δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τον ύπνο.

Τι ώρα ξυπνάς κανονικά; Στη 1; Βάλε το ξυπνητήρι σου στις 12:45 και ξύπνα κατευθείαν, χωρίς δικαιολογίες – ούτως η άλλως δεν θα είναι πολύ δύσκολο. Συνέχισε κανονικά τη μέρα σου και πέσε για ύπνο όταν νυστάξεις. Την επόμενη μέρα ρύθμισε το ξυπνητήρι ένα τέταρτο νωρίτερα, στις 12:30 και ου το καθ’ εξής. Με τον καιρό το ξυπνητήρι σου θα χτυπάει στις 9 και εσύ θα το έχεις συνηθίσει.

 

►  Βάλε κάποιον να σε ξυπνήσει. Αν έχεις κάποιον μέσα στο ίδιο σου το σπίτι που θα κάνει τον κόπο να ανοίξει τα παράθυρα, να σου φωνάξει “ξύπνα!” και να σε αναστατώσει μέχρι να μην έχεις άλλη επιλογή τότε είσαι τυχερός. Από την άλλη, μπορεί κάποιος να σε ξυπνήσει και μέσω τηλεφώνου.

Το πιθανότερα ικανό άτομο γι’ αυτή τη δουλειά είναι η μάνα σου. Ζήτα της να σε ξυπνάει κάθε μέρα (μέσω τηλεφώνου η live) κάποια συγκεκριμένη ώρα. Δεν νομίζω να σου αρνηθεί.

Προσωπικά, έχω παρατηρήσει πως όταν ξυπνάω από τηλεφώνημα – ακόμη και είναι για κάτι άσχετο – αν μιλήσω για μερικά λεπτά και πάρει μπρος το μυαλό μου, μετά δεν θέλω καν να κοιμηθώ. Αν δηλαδή μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς, να μιλήσεις, τότε ξυπνάς.

Το πρόβλημα όμως είναι πως για κάποιους από εμάς αυτός ο τρόπος όχι μόνο είναι βίαιος αλλά και αναποτελεσματικός, αφού μετά το τηλεφώνημα μπορεί να την πέσουμε ξανά για ύπνο. Κι εδώ ερχόμαστε στο επόμενο tip…

 

►  Κανόνισε ένα ραντεβού. Αν στις εννιά το πρωί σας είχε πει ο τεχνικός του ΟΤΕ ότι θα έρχονταν σπίτι σας, θα ξυπνούσατε;

Αν στις οχτώ το πρωί σας είχε βάλει ο καθηγητής σας επιτηρητή για την εξεταστική θα ξυπνούσατε για να πάτε;

Αν ένας φίλος σας από άλλη πόλη ερχόταν επίσκεψη σε εσάς στις 10 το πρωί θα ξυπνούσατε για να τον υποδεχθείτε;

Νομίζω ότι είναι προφανές το που θέλω να καταλήξω. Κανονίστε μια πρωινή δραστηριότητα την οποία δεν μπορείτε να αναβάλετε. Βρείτε μια part-time πρωινή δουλειά. Κανονίστε με έναν συμφοιτητή σας ότι θα τον πάρετε για να πάτε μαζί στο μάθημα – πείτε του να σας περιμένει κάτω από το σπίτι σας. Χωθείτε σε πρωινά εργαστήρια στο πανεπιστήμιο, βάλτε τα μαθήματα οδήγησής σας το πρωί και οργανώστε το casting για τη Victoria’s Secret στις 8.

Κάντε ότι είναι δυνατόν για να μην έχετε δικαιολογία – και για να έχετε κάτι ενδιαφέρον να κάνετε αφού ξυπνήσετε.

 

►  Συνειδητοποίησε το πρόβλημα με τα ξυπνητήρια. Το ξυπνητήρι είναι πολλές φορές απαραίτητο, αλλά έχω παρατηρήσει πως όταν υπάρχει κάποια σημαντική δουλειά για να κάνω το πρωί, ξυπνάω μόνος μου τη σωστή ώρα πριν καν ακούσω το διαβολεμένο μηχάνημα να χτυπάει.

Το πρόβλημα με τα ξυπνητήρια είναι πως είναι ενοχλητικά. Βέβαια, πολλοί θα πουν “αυτός είναι ο σκοπός τους” αλλά εγώ δεν πιστεύω πως πρέπει να σου σπάσουν τα νεύρα για να ξυπνήσεις.

Αν έχεις κοιμηθεί τη σωστή ώρα και με τον σωστό τρόπο θα πρέπει να μην χρειάζεσαι ξυπνητήρι – η στην μέση περίπτωση, στην οποία θα αναφερθώ, θα πρέπει το ξυπνητήρι να είναι απλά μια υπενθύμιση της σωστής ώρας.

Για αρχή διάλεξε τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να σε ξυπνάει ένα ξυπνητήρι: Μπορείς να ακούς τον κλασσικό καταραμένο ήχο, μπορείς να ακούς ραδιόφωνο ή μουσική της επιλογής σου ή μπορείς να επιλέξεις ένα διαφορετικό ξυπνητήρι που δουλεύει με δόνηση ή με φως.

Το καλό με το να σε ξυπνάει μουσική είναι πως μπορείς να διαλέξεις ένα δυναμικό κομμάτι που να σου ανεβάζει κατευθείαν τη διάθεση. Όσον αφορά το ξύπνημα με φως, πολλοί λένε πως δουλεύει αφού στηρίζεται στις θεωρίες για το φως που περιέγραψα νωρίτερα. 

Έπειτα έρχεται το πρόβλημα του snooze, της “αναβολής” που σας δίνει 5 λεπτά ύπνου παραπάνω. Κάποιοι βολεύονται από αυτό και καταλήγουν να ξυπνήσουν τη σωστή ώρα, αλλά πολλοί πατάνε τρεις φορές το snooze και μετά κλείνουν εντελώς το ξυπνητήρι και ξανακοιμούνται. Αν είσαι ένας από αυτούς, παρ’ το απόφαση να ξυπνάς κατευθείαν με το πρώτο χτύπημα.

 

►  Κάνε ντους το πρωί. Το κρύο νερό σε ξυπνάει, οπότε αν έχεις μια μικρή υπνηλία ακόμη και αφού σηκωθείς από το κρεβάτι, πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερο ντους και κάνε ένα δροσερό μπανάκι. Οι πιθανότητες λένε πως θα βγεις αναζωογωνημένος και πιο ξύπνιος.

 

Όμως, αφού ξυπνήσω, τι θα κάνω;

Τα tips και οι διαδικασίες που διαβάσατε ως τώρα, δουλεύουν. Είναι πράγματα λογικά και δοκιμασμένα – για έναν μέσο άνθρωπο.

Βλέπετε, ο μέσος ενήλικας έχει διάφορα πράγματα να κάνει αφού ξυπνήσει: Να πάει για δουλειά, να μαγειρέψει, να τακτοποιήσει το σπίτι, να πληρώσει λογαριασμούς. Ο φοιτητής όμως μπορεί να περνάει φάση που να αισθάνεται πως δεν έχει τίποτε να κάνει.

Κι αυτός είναι τελικά ένας από τους βασικούς λόγους που εμείς οι φοιτητές κοιμόμαστε σαν μοσχάρια μέχρι νωρίς το απόγευμα. Πιστεύουμε ότι οι ώρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι είναι ουσιαστικά “νεκρός χρόνος“, ώρες που όλοι οι άλλοι θα κοιμούνται και το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε θα είναι να λιώσουμε στα πρωινάδικα. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η ώρα 9 το πρωί δεν έχει καμία διαφορά από τις 9 το απόγευμα για εσένα.

Πες πως θέλεις να φας τον χρόνο σου στο ίντερνετ – γιατί να μην το κάνεις το πρωί, την ώρα που όλοι οι άλλοι κοιμούνται και να κρατήσεις το “κοινωνικό” απόγευμα για επαφές και συναντήσεις;

Ή γιατί να μην διαβάσεις το πρωί για το πανεπιστήμιο και να βγεις χαλαρά το απόγευμα για καφέ χωρίς να έχεις άλλα πράγματα στο μυαλό σου;

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις το πρωί και να καταλήξεις με μια μεγαλύτερη μέρα:

 

►  Βγες από το σπίτι σου. Πιστεύω πολύ στο “έξω”. Νομίζω δεν είμαστε φτιαγμένοι για να κλεινόμαστε μέσα σε τοίχους. Έτσι και για το πρωί, σήκω, ντύσου και βγες από το σπίτι. Πήγαινε στο φούρνο και φάε πρωινό. Πλήρωσε τον λογαριασμό του νερού. Πήγαινε πιες έναν καφέ μόνος σου και διάβασε την πρωινή εφημερίδα. Ξεκίνα τη μέρα σου μέσα στους ανθρώπους και στο φως της μέρας και ετοιμάσου για ανεβασμένη διάθεση στη συνέχειά της.

 

►  Πήγαινε στο πανεπιστήμιο. Σίγουρα έχεις πολλά πρωινά μαθήματα που μπορεί να αγνοείς. Δοκίμασε όμως μια αλλαγή: Πήγαινε για παρακολούθηση το πρωί και μπορεί αυτό να κάνει τη διαφορά στην εξεταστική του εξαμήνου σου.

 

►  Προετοίμασε τη μέρα σου. Κάθε μέρα είναι σημαντική – δεν πρέπει να σπαταλάς καμία. Εδώ μπορεί να σε βοηθήσει ένα καλό, πρωινό ξύπνημα, αφού θα έχεις χρόνο να σκεφτείς τους στόχους σου για τη μέρα, να οργανωθείς κατάλληλα και να κάνεις ένα “ντου” παραγωγικότητας ή διασκέδασης (η και τα δυο). Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου (μακριά από οθόνες και τηλέφωνα) και κοίτα μέσα σου, αποφασίζοντας τις σημερινές επιλογές σου.

 

►  Ακολούθησε ένα καθημερινό πρόγραμμα/συνήθεια. Αφού μπεις στη διαδικασία του πρωινού ξυπνήματος έρχεται η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα και να εδραιώσεις μια καθημερινή πρωινή διαδικασία.

 

Θέλεις να γίνεις καλύτερος φοιτητής; Κάνε τις ώρες 10-12, ώρες μελέτης και επανάληψης.

Θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο; Ακολούθησε την τακτική του Stephen King και γράψε κάθε πρωί για τρεις ώρες.

Θέλεις να γίνεις φέτες; Προσπάθησε να κάνεις γυμναστική το πρωί, κάθε μέρα.

Θέλεις να γράψεις ένα καλό application; Προγραμμάτισε για τρεις ώρες κάθε πρωί.

 

Πιάνεις το νόημα; Δημιούργησε μια καθημερινή πρωινή συνήθεια “χιονόμπαλα” και μέρα με τη μέρα παρατήρησέ την να εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα.

Σπατάλησε τον χρόνο σου τώρα, αντί για το βράδυ. Εντάξει, καλά όλα τα επικά κόλπα παραγωγικότητας και δημιουργικότητας, αλλά είμαστε Έλληνες φοιτητές. Ας μην περιμένουμε και τόσο πολλά από τον εαυτό μας, ε;

OK τότε. Στη χειρότερη περίπτωση, όμως, ξύπνα νωρίς και σπατάλησε τον χρόνο σου.

Φάε τον χρόνο σου ανηλεώς. Ακόμη κι έτσι θα καταλήξεις να έχεις καλύτερη διάθεση, να αισθάνεσαι πιο υγιής και θα έχεις ακόμη περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα σου για να σπάσεις τα ρεκόρ σαπίλας των φοιτητών. Αλλά πρόσεχε, έχεις σοβαρό ανταγωνισμό.

 

Αυτά τα λίγα για το πως να ξυπνάς το πρωί. Κι ακόμη κι αν δεν κέρδισες κάτι από αυτό το post, μπορεί να κατάφερα να σε νυστάξω λίγο. Άντε στο κρεβάτι σου τώρα!

 

Άρθρο: Αλέξης Εμεξεζίδης

 


  Το διαβάσαμε εδώ