Ως γνωστό, τα παιδιά είναι από τη φύση τους ακατάστατα! Από την πρώτη στιγμή που θα ξυπνήσουν και θα πιάσουν στα χέρια τα παιχνίδια τους, ο χαμός που θα επικρατήσει είναι σχεδόν δεδομένος. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για το συμμάζεμα μετά. Η τακτοποίηση των παιχνιδιών είναι μια υποχρέωση που έχουμε αναλάβει εμείς οι γονείς, που κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα... ασυμμάζευτα!
Χωρίστε τα ανά κατηγορίες
Ακόμα και οι «μεγάλοι» πελαγώνουμε όταν πρέπει να συμμαζέψουμε στοίβες από διάφορα πράγματα, πόσο μάλλον ένα παιδί που δεν έχει τακτοποιήσει τίποτε ποτέ ξανά στη ζωή του. Πώς θα το βοηθήσετε; Ζητήστε του να τα χωρίσει σε κατηγορίες: τα παραμύθια, τα αυτοκινητάκια, τα τουβλάκια και τις κούκλες. Οι μικρές αλλά σαφείς δουλειές είναι πιο εύκολες και λιγότερο... τρομακτικές για ένα παιδί, ακόμα και αν η ποσότητα είναι η ίδια!
Βάλτε τα όλα σε κουτιά
Εφοδιαστείτε με κουτιά- κατά προτίμηση διαφανή για να φαίνεται το περιεχόμενό τους- και τοποθετήστε τα σε προσιτό και ορατό για το παιδί σημείο. Με τον τρόπο αυτό, θα του φαίνεται πολύ πιο «δελεαστικό» και εύκολο να ασχοληθεί μαζί τους. Για να μπορεί να ξεχωρίζει που πρέπει να βάζει τι, μπορείτε να κολλήσετε στο εξωτερικό τους από μια ζωγραφιά της κατηγορίας των παιχνιδιών που μπαίνουν μέσα.
Συμμάζεμα μια φορά τη μέρα!
Αν τρέχετε πίσω απ' το παιδί όλη μέρα, είτε φωνάζοντας είτε εκλιπαρώντας το να σας βοηθήσει στην τακτοποίηση των παιχνιδιών του, αυτόματα έχετε χάσει τη... μάχη.
Αντ' αυτού, ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα μαζεύει τα παιχνίδια του - κατά προτίμηση το βράδυ, αλλά πριν το βραδινό γεύμα, που θα του φέρει νύστα και δεν πρόκειται να... φανεί συνεργάσιμο μετά. Η ρουτίνα θα βοηθήσει και εκείνο να μπει σε πρόγραμμα, χωρίς να πιέζεται.
Πεντάλεπτη προειδοποίηση πριν το τέλος του παιχνιδιού
Πέντε λεπτά πριν έρθει η ώρα να σταματήσει το παιχνίδι, δώστε στο παιδί μια σαφή αλλά γλυκιά προειδοποίηση: «Έχεις ακόμα πέντε λεπτά για να παίξεις. Μετά πρέπει να μαζέψεις τα παιχνίδια σου!». Έτσι, δεν αιφνιδιάζεται όταν θα πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι και να τα βάλει όλα πίσω στη θέση τους ενώ, μ' αυτόν τον τρόπο, κάνετε πιο ομαλή τη μετάβαση από το παιχνίδι στη δουλειά.
«Τα παιχνίδια θέλουν να κοιμηθούν...»
Όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο πολύ τα παιδιά αγαπάνε τα παιχνίδια τους και πώς κάποιες φορές αρνούνται πεισματικά να τ' αποχωριστούν. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» την αγάπη τους, για καλό πάντα σκοπό. Αν τους εξηγήσουμε ότι τα παιχνίδια κουράζονται και ότι πρέπει να κοιμηθούν το καθένα στο κρεβάτι του, είναι πολύ πιθανό να τα πείσουμε να τα τακτοποιήσουν, σχεδόν αδιαμαρτύρητα! Έτσι, θα ξεκουραστούν και θα έχουν ενέργεια την επόμενη μέρα για περισσότερο παιχνίδι.
Κάντε έναν διαγωνισμό
Όταν δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί να συνεργαστεί, μετατρέψτε τα πάντα σε παιχνίδι. Αρχίστε να συμμαζεύετε μαζί και πείτε του ότι όποιος τακτοποιήσει τα παιχνίδια που του αναλογούν πιο γρήγορα, θα κερδίσει! Εννοείται ότι εσείς θα χάσετε και θ΄αφήσετε την πρώτη θέση για το παιδί...
Άρθρο: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Το διαβάσαμε εδώ