Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όσοι έχουν ζήσει τη φοιτητική ζωή, δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Διάβασε τις παρακάτω οδηγίες για να μπεις ομαλά στο νέο σου ρόλο!

 

Η πρώτη χρονιά είναι και η... σημαντική, λένε όσοι έχουν ζήσει την εμπειρία των πανεπιστημιακών σπουδών, καθώς πρέπει, πέραν των νέων γνωστικών αντικειμένων, ο φοιτητής να μάθει να διαχειρίζεται τον χρόνο, τα εργαλεία, τους καθηγητές, τους συμφοιτητές, τον καινούριο κόσμο που ανοίγεται για τα επόμενα χρόνια μπροστά σου! Τι πρέπει να προσέξεις;

Μη φοβηθείς να βγεις από την ασφάλεια σου

Κινήσου με θάρρος και αποφασιστικότητα μέσα στους νέους κύκλους που σου ανοίγονται στο πανεπιστήμιο. Να νιώθεις σίγουρος, να εκφράζεις ό,τι περνά από το μυαλό σου και να μην φοβηθείς να κινηθείς έξω από τα ασφαλή «χωράφια» μέσα στα οποία έχεις μεγαλώσει. Μόλις μπεις ενεργά στην πανεπιστημιακή ζωή, θα γεμίσεις εμπειρίες και θα χτίσεις μερικές από τις πιο όμορφες μελλοντικές σου αναμνήσεις.

Μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια

Όταν μπαίνεις στη σχολή, υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζεις – και όχι δεν μιλάμε για τη διδακτέα ύλη. Πρέπει να καταλάβεις πώς θα κάνεις την εγγραφή, ποιοι είναι οι καθηγητές σου και πολλά ακόμα. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, κυρίως από τους μεγαλύτερους φοιτητές, που έχουν ήδη πάρει την κρυολουσία. Επιπλέον, μη φοβηθείς να ρωτήσεις τους καθηγητές ή στη γραμματεία που μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σου.

Διαχειρίσου το χρόνο σου

Ίσως η πιο δύσκολη αποστολή που έχεις στο πανεπιστήμιο: πώς να ισορροπήσεις την ξέφρενη φοιτητική ζωή... με την απαραίτητη μελέτη; Η διαχείριση του χρόνου είναι μια εξαιρετικά σημαντική δεξιότητα που σίγουρα θα την αποκτήσεις με την εμπειρία στο μέλλον. Για την ώρα, ειδικά στο πρώτο έτος, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα πρόγραμμα, που θα σε κρατήσει μέσα στους στόχους σου.

Χρησιμοποίησε τις πανεπιστημιακές παροχές

Έχε στο νου σου να χρησιμοποιείς ό,τι παροχές έχει το πανεπιστήμιο σου σε υποδομές, βιβλία, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, βάσεις δεδομένων που θα σε βοηθήσουν στη μελέτη σου. Επίσης, χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς του πανεπιστημίου μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία. Όλα τα εργαλεία βρίσκονται εκεί, στη διάθεσή σου, αρκεί να θες να τα αξιοποιήσεις.

Βάλε προτεραιότητες

Θα πρέπει να βρεις χρόνο να αντιληφθείς ποιος είσαι και τι πραγματικά σε ενδιαφέρει. Προσπάθησε εγκαίρως να επιλέξεις την κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις, ώστε να μην χάσεις χρόνο αργότερα. Αν δεν είσαι βέβαιος προς ποιον τομέα θέλεις να κατευθυνθείς, παρακολούθησε κάποιες τάξεις μαθημάτων για να καταλάβεις τι είναι καλύτερο για σένα.

Ψάξε για ευκαιρίες

Σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια υπάρχουν σειρές προγραμμάτων για φοιτητές, διαγωνισμοί ή θέσεις μερικής απασχόλησης μέσα στην πανεπιστημιούπολη που μπορείς να εκμεταλλευτείς. Έτσι θα γνωρίσεις και ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν στην καριέρα σου μελλοντικά. Εξέτασε ακόμα το ενδεχόμενο κάποιας εθελοντικής εργασίας σε αντικείμενο κοντινό των σπουδών σου.

Μπες σε πανεπιστημιακές ομάδες

Κάθε πανεπιστημιακή κοινότητα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από φοιτητικές οργανώσεις. Από θεατρικές και κινηματογραφικές μέχρι αθλητικές και φυσιολατρικές, υπάρχει χώρος για να εκφραστείς, να γνωρίσεις τους συναδέλφους σου, να διασκεδάσεις. Μην το παραβλέψεις!

Απόλαυσε τη φοιτητική ζωή

Κακά τα ψέματα, η φοιτητική ζωή μπορεί να έχει πολλή μελέτη, ταυτόχρονα όμως είναι και μια από τι πιο όμορφες περιόδους της ζωής σου. Κατά τη διάρκεια της θα μελετήσεις, θα αναπτύξεις την προσωπικότητά σου, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, θα κάνεις φιλίες ζωής. Και ναι, επιτρέπεται και επιβάλλεται να διασκεδάσεις, να ερωτευτείς και να απολαύσεις τα τέσσερα καλύτερα χρόνια της ζωής σου! 

 

Άρθρο: Ρένια Τσιτσιμπίκου


  Το διαβάσαμε εδώ