Όλοι οι νέοι γονείς αναρωτιόμαστε αν ντύνουμε το νεογέννητο μωρό μας σωστά ανάλογα με τις όποιες καιρικές συνθήκες. Πόσο ζεσταίνεται άραγε το νεογέννητο; Μήπως κρυώνει; Να του φορέσουμε καλτσάκια; Και το βράδυ; Μήπως παρά τη ζέστη, το μωρό μας χρειάζεται ένα ελαφρύ κουβερτάκι; Ή μήπως τελικά όλα αυτά είναι απλές εμμονές που είχαν οι παλιοί που μας έντυναν σαν κρεμμύδια;
Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά έχουν κάπως περιορισμένη την ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, οπότε θα πρέπει να φροντίζουμε να τα κρατάμε δροσερά τους θερμούς μήνες και βέβαια ζεστά τους κρύους μήνες.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για τα νεογέννητα
Η θερμοκρασία του μωρού σας μέσα στη μήτρα ήταν περίπου στους 37,7 βαθμοί Κελσίου. Έτσι, όταν βγαίνει από τη μήτρα είναι σαν να βγαίνει από μια ζεστή πισίνα στον αέρα. Ωστόσο δεν χρειάζεται να διατηρήσετε αυτή τη θερμοκρασία όλο το καλοκαίρι, αλλά μπορείτε να «παίξετε» και με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η σωστή θερμοκρασία για παράδειγμα για το μπάνιο του είναι 37 βαθμοί Κελσίου και για να πετύχετε αυτή τη θερμοκρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο μπάνιου.
Ποιο είναι το κατάλληλο ντύσιμο
Τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να ρυθμίζουν καλά τη θερμοκρασία του σώματός τους, δηλαδή κρυώνουν και ζεσταίνονται εύκολα. Οπότε, για να είμαστε σίγουροι για τη σωστή θερμοκρασία στο σώμα τους ντύνουμε τα νεογέννητα με μία στρώση ρούχου παραπάνω από εμάς. Για παράδειγμα, αν τώρα το καλοκαίρι φορέσουμε ένα κοντομάνικο, στο νεογέννητο θα φορέσουμε ένα εσωτερικό φορμάκι ή ζιπουνάκι και από πάνω ένα ολόσωμο φορμάκι με μανίκια.
Προτιμήστε υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι.
Ντύστε το με λεπτά ρούχα που είναι χαλαρά στο σώμα του και όχι στενά.
Όταν βρίσκεστε έξω, προτιμήστε ανοιχτόχρωμα υφάσματα και μην ξεχνάτε το καπέλο.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για τον ύπνο
Κατά τη διάρκεια του ύπνου ένα σεντονάκι ή μια ελαφριά βαμβακερή κουβερτούλα είναι αρκετή.
Τα πυτζαμάκια πρέπει να είναι βαμβακερά και όχι συνθετικά για να είναι δροσερά και να μην προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς.
Καθώς το μωράκι μεγαλώνει και άρα ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του, αρχίζει να ζεσταίνεται και να κρυώνει όπως οι ενήλικες. Έτσι, τα μεγαλύτερα μωράκια, από 2 μηνών και πάνω, τα ντύνετε όπως και οι ενήλικες, δηλαδή το καλοκαίρι με μία μόνο στρώση ρούχων.
Να χρησιμοποιήσω κλιματισμό στο δωμάτιο του;
Φροντίστε για τον αερισμό των κλειστών χώρων ή για την επίτευξη κατάλληλης θερμοκρασίας με κλιματισμό.
Μην αφήνετε ποτέ το νεογέννητο σε κλειστό ζεστό χώρο ούτε για λίγα λεπτά, π.χ. στον ήλιο με κλειστά παράθυρα.
Προσαρμόστε και το καρότσι του στις υψηλές θερμοκρασίες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο καλοκαιρινό καρότσι, που συνήθως έχουν και πιο ελαφριά υφάσματα ή να τοποθετείτε δροσερά βαμβακερά υφάσματα στο καρότσι σας και να τα αλλάζετε συχνά.
Πάνες
Το καλοκαίρι με τη ζέστη, οι πιθανότητες να συγκαεί ή να ερεθιστεί το δέρμα του μωρού με την πάνα είναι αυξημένες. Αλλάζετε πιο συχνά τις πάνες του και εάν είναι δυνατό, αφήστε το λίγο χωρίς πάνα (π.χ. όταν είστε σε εξωτερικό χώρο και δεν σας πειράζουν τα «ατυχήματα») ώστε να αεριστεί το δέρμα στην περιοχή. Ελέγξτε τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας συχνά. Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε ζέστη σε μια καλοκαιρινή μέρα ή σε ένα ζεστό περιβάλλον, είναι πιθανό τα άκρα του μωρού σας να είναι λίγο δροσερά.
Πώς μπορώ να ξέρω εάν το μωρό μου ζεσταίνεται;
Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να ελέγχετε συχνά πως ανταποκρίνεται το μωρό σας στη ζέστη. Ελέγχετε τα χεράκια και τα ποδαράκι του, αλλά και το στήθος του, καθώς και τα ρούχα του για το αν είναι ιδρωμένα!
Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια ότι ζεσταίνεται πολύ;
Αν έχει κοκκινίσει υπερβολικά, η αναπνοή του είναι γρήγορη και το δέρμα του ασυνήθιστα ζεστό, αυτά είναι σημάδια ότι το μωρό σας ζεσταίνεται πολύ.
Για να ελέγξετε πόσο ζεστό (ή κρύο) είναι μωρό σας, τοποθετήστε το πίσω μέρος του χεριού σας στο πίσω μέρος του λαιμού του μωρού.
Σε γενικές γραμμές πάντως να θυμάστε ότι τα μωρά όταν ζεσταίνονται είναι ευερέθιστα, κλαίνε και κάνουν φασαρία. Χρησιμοποιήστε λοιπόν την κοινή λογική σας και θα είστε μια χαρά.
Άρθρο: Ελένη Χαδιαράκου
Το διαβάσαμε εδώ