Έχετε ένα παιδί που μόνο βολικό με το φαγητό δεν το λέτε. Αποφεύγει το πρωινό, δεν τρώει φρούτα, δεν θέλει τα λαχανικά ούτε να τα βλέπει. Στη μυρωδιά ή την όψη και μόνο του ψαριού αλλάζει δρόμο και κάθε φορά που του μιλάτε για φακές, αρακά και σπανακόρυζο ρωτάει: «Τι άλλο έχουμε;».

Στατιστικά οι βασικότερες ομάδες τροφίμων με τις οποίες τα παιδιά δεν τα πάνε και πολύ καλά είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ψάρι. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα, που προσφέρουν στα παιδιά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και άρα χρειάζεται να τα καταναλώνουν. Γι’ αυτό, οργανώστε προσεκτικά τη στρατηγική σας, ώστε να πείσετε το παιδί σας να τα τρώει όλα χωρίς να το πιέσετε. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε: 

 

Μην το πιέζετε

Αν το ζορίσετε πολύ, υπάρχει πιθανότητα να πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να κυκλοφορούν στο σπίτι, ακόμη και αν δεν τα τρώει, ορισμένα βασικά τρόφιμα. Να υπάρχει, δηλαδή, πάντα σαλάτα στο τραπέζι, να τρώνε οι γονείς και τα αδέρφια φρούτα, να μαγειρεύετε ψάρι και όσπρια, ώστε το παιδί να βλέπει τους υπόλοιπους να τα τρώνε. Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και κάποια στιγμή το παιδί από μόνο του θα ζητήσει να τα δοκιμάσει.
 

Όταν δεν τρώει πρωινό

Το πρωινό θα πρέπει να είναι νόστιμο και εύληπτο. Αν προσπαθήσετε να δώσετε στο παιδί τρόφιμα που του φαίνονται πικρά, ξινά, πολύ σκληρά ή με περίεργη υφή, τρόφιμα δηλαδή που δεν έχει συνηθίσει, το πιο πιθανό είναι να εισπράξετε την άρνησή του.  
Nα θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό που θα τους προσφέρει ενέργεια, βιταμίνες και ασβέστιο, απαραίτητο για την ανάπτυξη του σκελετού τους. Ένα τέτοιο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει: 1 μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα ή γιαούρτι), 1 πηγή υδατανθράκων (π.χ. 1 φέτα ψωμί με μέλι) και 1 φρούτο ή χυμό σε περίπτωση που δεν έχει φρούτο στο δεκατιανό.
 

Όταν δεν τρώει φρούτα 

Προσπαθήστε  να παίξετε λίγο με το πιάτο του. Φτιάξτε πολύχρωμες φρουτοσαλάτες, καμουφλαρισμένες με μια σπιτική κρέμα. Βάλτε τα φρούτα σε σπιτικά γλυκά (π.χ. μια τάρτα φρούτων). Ετοιμάστε φρουτοχυμούς με διάφορα φρούτα. Αναμείξτε ολόκληρα φρούτα στο μπλέντερ μαζί με γάλα ή γιαούρτι και φτιάξτε το ποτό του… πρωταθλητή.
 

Όταν δεν τρώει λαχανικά

Ξεφύγετε από τη στεγνή σαλάτα με την οποία συνοδεύετε το γεύμα του. Χρησιμοποιήστε ελαφριές σος γιαουρτιού. Ετοιμάστε σπιτικές πίτσες, όπου θα έχετε προσθέσει και λαχανικά. Για τα πιο μικρά παιδιά, φτιάξτε φατσούλες με τα λαχανικά. Τέλος, προσπαθήστε να υπάρχει πάντα στο τραπέζι σαλάτα η οποία να καταναλώνεται τουλάχιστον από τους υπόλοιπους και το παιδί σιγά-σιγά θα ακολουθήσει.
 

Όταν δεν τρώει ψάρι

Το ψάρι είναι αναντικατάστατο στη διατροφή του παιδιού, καθώς το τροφοδοτεί με τα απαραίτητα λιπαρά για την καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Εξαντλήστε, λοιπόν, όλα τα περιθώρια για να τρώει ψάρι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.
Επιλέγετε πιο φιλεταρισμένα ψάρια (που συνήθως δεν μοιάζουν τόσο με ψάρι). Φτιάξτε του κροκέτες ψαριού, τις οποίες, αντί να τηγανίσετε, θα ψήσετε στον φούρνο. Αν παρ’ όλα  αυτά δεν τρώει ψάρι με τίποτα, προσπαθήστε να έχετε καθημερινά στη διατροφή του πηγές ω-3 λιπαρών, όπως τα καρύδια, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι μπορείτε να υποκαταστήσετε 100% το ψάρι.
 

Όταν δεν τρώει όσπρια

Αν το παιδί τρώει σαλάτες, ρίχτε του λίγες φακές ή φασόλια μέσα στη σαλάτα και αν του αρέσει τονίστε του ότι είχε μέσα κάποιο όσπριο. Αν τρώει το ρύζι, κάντε του ένα φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο, αρχικά με περισσότερο ρύζι και λιγότερα όσπρια και σιγά-σιγά αλλάζετέ του την αναλογία. Στην αρχή μπορείτε να του το αναμείξετε και με λίγη φέτα, που είναι μια γεύση που αγαπούν συνήθως τα παιδιά.

 

Άρθρο: Φωτεινή Βασιλοπούλου με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη, διαιτολόγου - διατροφολόγου

 


  Το διαβάσαμε εδώ