Τι κι αν τόσο καιρό βρίσκατε τις πιο απίθανες δικαιολογίες για να μην πάτε στο γυμναστήριο, αποφεύγατε την υγιεινή διατροφή που είχατε υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσετε, τα τσιγάρα δεν έπαψαν να γεμίζουν τα τασάκια του σπιτιού και το περιβόητο τετατέτ που θα διοργανώνατε με τον σύντροφό σας παρέμεινε στα σκαριά. Όλα αυτά ήταν στο τότε, τώρα πάμε στο ΤΩΡΑ. Ήρθε ο καιρός για υποσχέσεις ρεαλιστικές που θα γίνουν πράξη από σήμερα και θα τις διατηρήσετε για όλη τη χρονιά, υποσχέσεις για αλλαγές σε όλους τους τομείς, στη σχέση σας με τον σύντροφό σας, στην επικοινωνία σας με τα παιδιά, αλλά πάνω απ’ όλα υποσχέσεις που θα δώσετε στον εαυτό σας. Σε αυτές τις αποφάσεις οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν πως τα μεγάλα λόγια πρέπει να αποφεύγονται. Οι υποσχέσεις να είναι εφικτές και στα μέτρα μας, με πρωταρχικό στόχο να είμαστε καλά κυρίως με τον εαυτό μας, καθώς τα παιδιά είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα μονάχα όταν η μαμά τους νιώθει ευχαριστημένη και γεμάτη από τη ζωή. Λοιπόν; Τι θα πρέπει να σημειώσει μια νέα μαμά στο χαρτί με τους στόχους για τη νέα χρονιά;

 

1. Διαγράφω τις ενοχές μου

Οι περισσότερες μητέρες, τρέχοντας γεμάτες άγχος να προλάβουν όλα όσα θα κάνουν ευτυχισμένο το παιδί τους, κατακλύζονται από ενοχές. Έτσι πέφτουν στην παγίδα να μην κάνουν πράγματα για τις ίδιες, αγνοώντας ότι το να κοιτάξουν τον εαυτό τους είναι και αυτό υποχρέωσή τους. Δεν συνειδητοποιούν δηλαδή πως η συναισθηματική ασφάλεια που πρέπει να νιώθει κάθε παιδί δεν χάνεται όταν η μαμά του πηγαίνει κομμωτήριο, γυμναστήριο ή να πιει καφέ με μια φίλη, αλλά όταν δεν έχει πραγματική επαφή μαζί του (ακόμα κι όταν βρίσκεται πλάι του στο σπίτι). Δεν είναι τυχαίο που οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν την έννοια του ποιοτικού χρόνου για τις μητέρες που έχουν λίγη ώρα να αφιερώσουν στο παιδί τους. Το μυστικό βέβαια ανεύρεσης χρόνου είναι να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις παρά μόνο έναν… εύχρηστο κατάλογο προτεραιοτήτων.
 

Να θυμάστε: 

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε στο μητρικό σας ρόλο είναι να καταλάβετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες. Στη συνέχεια, αφού τις υλοποιήσετε, θα μπορέσετε χαλαρές και ικανοποιημένες να έχετε καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά και τον σύντροφό σας. Η φάση «τα προλαβαίνω όλα και εκπληρώνω κάθε επιθυμία του παιδιού μου αλλά στην ουσία δεν είμαι ικανοποιημένη», δεν περνάει απαρατήρητη από το παιδί – αντίθετα, την πιάνει στον αέρα καθώς έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται πράγματα που η μαμά νομίζει πως μπορεί να κρύψει.

 

2. Διαχωρίζω τα «πρέπει» από τα «θέλω» μου

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται -ευτυχώς ολοένα και λιγότερο- είναι πως αρκετές γυναίκες, μπαίνοντας σε ένα γάμο, παύουν να ασχολούνται με το σώμα τους, τη διατροφή τους, ακόμα και με την υγιεινή τους. Την ίδια ώρα αρχίζει και ο άντρας να χάνει τον εαυτό του, λες και με το που παντρεύεται είναι σαν του ανοίγει η πόρτα για να βγει από τη σχέση! Τα πράγματα συχνά επιδεινώνονται όταν το ζευγάρι αποκτάει παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότερες μητέρες τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ προσπαθώντας να είναι τέλειες σε όλα. Αν είσαστε ανάμεσά τους, απλώς δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας κι αποφασίστε μέσα στην καινούρια χρονιά να ασχοληθείτε και με τα «θέλω» σας. Με τις δικές σας ανάγκες που πρέπει να καλύψετε, καθώς για να καλλιεργήσετε σωστά τη σχέση με το παιδί και τον σύντροφό σας, πρέπει πρώτα να φροντίσετε τη σχέση που έχετε εσείς οι ίδιες με τον εαυτό σας.
 

Να θυμάστε: 

Αν σκέφτεστε θετικά για τον εαυτό σας, προβάλλοντας τα ταλέντα και τις ικανότητές σας, θα μπορέσετε να φτάσετε στο μάξιμουμ της απόδοσής σας. Για τις μαμάδες βέβαια που συνηθίζουν να παραμερίζουν τις επιθυμίες τους για χάρη των παιδιών τους, υπάρχει το ερώτημα μήπως τα χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για να αναβάλλουν την εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως δεν γνωρίζουν πως τα παιδιά αν δουν τη μητέρα τους να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή της, τη σέβονται περισσότερο.

 

3. Βάζω ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους

Οι ειδικοί σε αυτό το θέμα είναι κατηγορηματικοί: Οι στόχοι πρέπει να είναι μικροί και ρεαλιστικοί κι επίσης πραγματοποιήσιμοι. Άρα, μην προσπαθείτε να τρέξετε πριν περπατήσετε, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται ο χορός πάνω σε αναμμένα κάρβουνα… Για μεγαλύτερη ευκολία, χωρίστε κάθε προσπάθειά σας σε μικρότερα βήματα ώστε να γίνεται ένα τη φορά. Επίσης, πρέπει να αφήνετε αρκετό χρόνο για τη διαδρομή προς τους στόχους σας, το θέμα δεν είναι η ταχύτητα αλλά η αντοχή. Εννοείται πως η θετική σκέψη είναι επίσης απαραίτητη, καθώς οι αμφιβολίες κάνουν πάντα την προσπάθεια να φαίνεται πιο δύσκολη.
 

Να θυμάστε: 

Για κάθε σας επίτευγμα, πρέπει να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας. Κι όταν νιώθετε εξουθενωμένη, αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας με τη σκέψη σε ό,τι σας έχει κουράσει, εκμεταλλευτείτε τη στιγμή προσπαθώντας να βρείτε έναν τρόπο για ξεκούραση.

 

4. Παίζω με τα παιδιά μου και μαζί τους ξαναγίνομαι παιδί

Όταν παύουμε να είμαστε παιδιά, σταματάμε να παίζουμε μολονότι το παιχνίδι σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα, να γελάς και να έρχεσαι πιο κοντά στα παιδιά σου. Άλλωστε, τα παιδιά γίνονται αιτία να βγει στην επιφάνεια το παιδί που ακόμα είμαστε βαθιά μέσα μας. Οι μητέρες που στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους παίζουν με τα παιδιά τους είναι χαρούμενοι άνθρωποι που αγαπάνε αυτό που κάνουν και κινητοποιούνται από τον ίδιο τους τον ενθουσιασμό, για να καλυτερεύουν συνεχώς τον εαυτό τους και την απόδοσή τους.
 

Να θυμάστε: 

Οι μαμάδες που μοιράζονται παιχνίδια με τα παιδιά τους βρίσκουν λύσεις και ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι βλέπουν προβλήματα.

 

5. Πραγματοποιώ τα όνειρά μου

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους λες και πρόκειται για πρόβα ενός ραντεβού που θα γίνει αργότερα. Κι όμως, το «τώρα» είναι ο μόνος χρόνος που έχουμε και ο μόνος που ελέγχουμε. Γι’ αυτό, οι γυναίκες που διστάζουν να δώσουν μάχη για τα όνειρά τους επειδή έγιναν μητέρες, με το σκεπτικό πως οποιαδήποτε φιλοδοξία τους πρέπει να μείνει στην άκρη, θα πρέπει να θυμηθούν πως εκτός από μαμάδες είναι παράλληλα σύζυγοι, σύντροφοι, ερωμένες και βέβαια γυναίκες.
 

Να θυμάστε: 

Ο μητρικός σας ρόλος είναι ήδη μια πολύ μεγάλη προσφορά. Όταν μπορέσετε να καταλάβετε τη δική σας αξία θα καταφέρετε να δείτε και τις αξιώσεις σας. Έτσι θα κινηθείτε παράλληλα γύρω από όλα αυτά που σας ικανοποιούν, χωρίς βέβαια να ξεφεύγετε από τα όρια και το μέτρο φτάνοντας στο άλλο άκρο.


Άρθρο: Κατερίνα Παπαγεωργίου, με τη συνεργασία των ψυχολόγων Θεοδώρας Μίνου και Χρυσούλας Μαυράκη.

 


  Το διαβάσαμε εδώ