Γιατί οι μαμάδες είναι τόσο ανταγωνιστικές μεταξύ τους;

Μήπως στο επίκεντρο των συνομιλιών με άλλες μαμάδες βρίσκεται πάντα το παιδί σας, όπου επικεντρώνεστε στα ταλέντα, την ομορφιά του ή τα επιτεύγματα του; Τι είναι αλήθεια αυτό που κάνει τις μαμάδες τόσο ανταγωνιστικές; Και πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ανταγωνισμός για εσάς αλλά κυρίως το παιδί σας;

 

Γιατί η μητρότητα είναι ένα τόσο ανταγωνιστικό σπορ; 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι μαμάδες νιώθουν ή αντιδρούν ανταγωνιστικά με τις άλλες μαμάδες, λέει η ψυχοθεραπεύτρια, ειδική σύμβουλος του USA Today και συγγραφέας του βιβλίου How to Be a Grown-Up, Stacy Kaiser. Ο πρώτος και πιο προφανής είναι ότι αισθάνονται τόση περηφάνια και καμάρι για το παιδί σου που θέλεις να το πεις και να το φωνάξεις παντού.  Πολύ συχνά όμως αυτός ο ανταγωνισμός οφείλεται καθαρά στις δικές τους μητρικές ανασφάλειες. Για κάποιες μαμάδες τα παιδιά τους είναι ολόκληρη η ζωή τους και όλος τους ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτά λέει η Kaiser. Κάποιες φορές αυτός ο ανταγωνισμός σταματάει απλώς στα λόγια, άλλες όμως φορές παίρνει διαστάσεις αληθινά ενοχλητικές.  
 

Πόσο κακό μας κάνει ο ανταγωνισμός;

Σύμφωνα με την Stacy Kaiser πολύ! Τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά! Οικονομικά γιατί ο ανταγωνισμός μπορεί να μας οδηγήσει σε επενδύσεις σε σχέση με το παιδί μας που δεν αντέχει το πορτοφόλι μας. Αλλά, αληθινά επικίνδυνο είναι όταν αυτός ο ανταγωνισμός επηρεάζει (και δηλητηριάζει) τον τρόπο που σκεπτόμαστε για τα παιδιά μας. Για παράδειγμα αν μια μαμά μιλάει συνεχώς για τις εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις του παιδιού της και το δικό σας παιδί  σιχαίνεται τα σπορ, πιθανώς να νιώσετε μειονεκτικά. Η σύγκριση με άλλα παιδιά αποτελεί τεράστιο λάθος στην ανατροφή του παιδιού μας. 
 

Τι να κάνουμε για να αποφύγουμε την τοξική ανταγωνιστικότητα;   

Για να αποφύγετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα απλώς επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι σημαντικά για τη δική σας ζωή. Ρωτήστε τον εαυτό σας σχετικά με τους προσωπικούς στόχους σας και τους στόχους σας ως οικογένεια. Ζηλεύετε το εξοχικό σπίτι των φίλων σας επειδή ο πραγματικός σας στόχος είναι ένα αντίστοιχο σπίτι, ή επειδή νιώθετε κοινωνικά κατώτεροι; Αν ισχύει το πρώτο, σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε το στόχο σας. Αν όμως δεν ισχύει επικεντρωθείτε σε αυτό που ήδη έχετε, για παράδειγμα στο ότι έχετε την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνετε διακοπές κάθε χρόνο. 
 

 

Οι σωστοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις ανταγωνιστικές μαμάδες
 

Μην παρασύρεστε σε ανταγωνιστικές παγίδες

Αν μια μαμά θέλει οπωσδήποτε να σας μιλήσει για τα χαρίσματα του παιδιού της ή για το πόσο καλά τα πηγαίνει στα μαθήματα βιολιού, αρκεστείτε σε ένα λιγόλογο σχόλιο, ή απλώς αλλάξτε κουβέντα.   
 

Βάλτε τη μαμά στο παρασκήνιο και μιλήστε για άλλα θέματα πιο γενικά 

Για παράδειγμα, όταν μια μαμά δε μιλάει παρά μόνο για τα κατορθώματα του παιδιού της, αλλάξτε κουβέντα με ένα σχόλιο, όπως εντάξει φτάνει για τα παιδιά, ας  μιλήσουμε για εμάς. Έχεις δει κάποια  καλή ταινία τον τελευταίο καιρό;   
 

Μιλήστε με ειλικρίνεια 

Αν η συγκεκριμένη ανταγωνιστική μαμά είναι φίλη σας πέστε της την αλήθεια: «Νιώθω σαν να ανταγωνίζονται για τα παιδιά μας. Γιατί να συμβαίνει αυτό;»
 

 

6 τρόποι για να καταπολεμήσω το μικρόβιο του ανταγωνισμού

Όλες οι μαμάδες θέλουμε να μιλάμε για τα παιδιά μας, μια που είμαστε τόσο υπερήφανες γι’ αυτά. Ωστόσο κάποιες φορές ίσως και να το παρακάνουμε και να ταλαιπωρούμε τους συνομιλητές μας. 
 

1. Αναγνωρίστε τα σημάδια της δικής σας ανταγωνιστικότητας! 

Και καταπολεμήστε τα. Μήπως όλες μου οι συζητήσεις με άλλες μαμάδες έχουν ως επίκεντρο το παιδί σας; Μήπως υποσυνείδητα ψάχνετε να βρείτε τρόπους να στρέψετε τη συζήτηση στα επιτεύγματά του; 
 

2. Συνειδητοποιήστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το πεπρωμένο του παιδιού σας

Υπάρχουν πολλοί γονείς που ξοδεύουν χιλιάδες για  ιδιωτικά σχολεία, καθηγητές, μαθήματα, σπορ, εκδρομές και κατασκηνώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί αυτό θα έχει κατ’ ανάγκη μια επιτυχημένη πορεία. Θυμηθείτε πως ακόμη κι ο Steve Jobs παράτησε το κολέγιο. 
 

3. Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους χρόνους 

Μερικά παιδιά διαβάζουν από τα τέσσερα, άλλα πάλι βρίσκουν τον δρόμο τους στα 18. Θυμηθείτε ότι η ανατροφή του παιδιού δεν είναι αγώνας δρόμου. Είναι μια υπέροχη εμπειρία με πολλά σκαμπανεβάσματα. 
 

4. Ξεχάστε την τελειότητα και επικεντρωθείτε στην ευτυχία 

Όταν κάποιος κάνει οικογένεια, πρέπει να συνειδητοποιεί ότι επενδύει στην εικόνα και την ευτυχία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσφέρει τα πάντα, αλλά ότι παρέχει φροντίδα και ασφάλεια σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Ευτυχισμένα είναι τα παιδιά που ζουν σε ισορροπημένες οικογένειες, με γονείς που έχουν τις δικές τους δραστηριότητες και μία υγιή σχέση. 
 

5. Δείτε την παιδική ηλικία ως προετοιμασία για τη ζωή ...και όχι ως πρόβα

Η ζωή δεν είναι παράσταση ούτε αγώνας με χρυσό βραβείο.   
 

6. Εκτιμήστε αυτά που έχετε 

Έχετε τόσα πράγματα για να χαίρεστε. Τα παιδιά σας, ένα εκπαιδευτικό σύστημα (όσο κι αν δεν είστε ευχαριστημένοι από αυτό), ένα σπίτι-καταφύγιο, φαγητό και κυρίως τη δυνατότητα να αναπτύξετε αληθινές σχέσεις αγάπης. Μήπως να αρχίζατε να τα εκτιμάτε όλα αυτά και να μην κοιτάτε τους άλλους; 

 

Άρθρο: Ελένη Χαδιαράκου

 


  Το διαβάσαμε εδώ