Σωστή διατροφή κατά της τριχόπτωσης

Το φθινόπωρο παρατηρείται να πέφτουν περισσότερο τα μαλλιά μας. Βεβαίως, σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, όπως: η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας, που καταστρέφουν την τρίχα, η κούραση μετά από τις διακοπές, το άγχος, αλλά και η διατροφή.

Η τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική διεργασία, καθώς έτσι ανανεώνεται η τρίχα, η οποία έχει έναν κύκλο ζωής, που ολοκληρώνεται με την πτώση. Κατά μέσο όρο χάνουμε 50 τρίχες τη μέρα και πολλές φορές δεν το παρατηρούμε καν. Το φθινόπωρο όμως αυτό αυξάνεται και αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 βδομάδες.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας διακρίνεται σε τρεις φάσεις: Αναγένεση, καταγένεση, τελογένεση

Πέρα από τη φυσιολογική τριχόπτωση, υπάρχει και η μη φυσιολογική τριχόπτωση, που έχει πάρα πολλές αιτίες ανάλογα με το φύλο!
Κάποιες από αυτές είναι: η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, τα φάρμακα, η κύηση, η εμμηνόπαυση, η έλλειψη σιδήρου, η κατάθλιψη, οι βαφές μαλλιών, οι αυστηρές δίαιτες και η κακής ποιότητας διατροφή (διατροφική ανεπάρκεια πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, κυρίως σιδήρου), η αναιμία, η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α, οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός) και διάφορες άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι δερματολογικές ασθένειες (πχ δερματίτιδα, έκζεμα) κλπ, οι χρόνιες ασθένειες, η χημειοθεραπεία, η θεραπεία με ακτινοβολίες.

Oι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι, για να διατηρήσετε την τρίχα σας υγιή και να αποφύγετε προβλήματα, καθοριστικής σημασίας παράγων είναι η διατροφή σας.

Η θερμιδική υστέρηση ή ανεπάρκεια διαφόρων συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες, τα ανόργανα άλατα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες, η οποία προκαλείται από ασθένειες ή μειωμένη πρόσληψη, μπορεί να οδηγήσει σε δομικές διαταραχές, αλλαγές ως προς τη χρώση ή τριχόπτωση, παρόλο που συχνά τα δεδομένα είναι ελλιπή.

 

Τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά προσδίδοντάς τους τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

 

Πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το κύριο συστατικό των ινών των τριχών. Επομένως, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των τριχών ακόμα και πριν την ανίχνευση μειωμένων επιπέδων λευκωματίνης ορού. H ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη (από κρέας ή ψάρι) έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. Πηγές πρωτεΐνης είναι: το ψάρι ,το κοτόπουλο, το γιαούρτι, τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, το χαμηλό σε λιπαρά τυρί, τα αμύγδαλα, τα φασόλια κτλ.

Ακόμη, όταν καταναλώνουμε τις απαραίτητες ποσότητες κρεάτων και ψαριών, εξασφαλίζουμε επίσης στον οργανισμό μας τον απαραίτητο ψευδάργυρο και χαλκό που είναι εξίσου σημαντικοί κατά της τριχόπτωσης. Πηγές χαλκού είναι ακόμη η μαύρη σοκολάτα, καρύδια, δημητριακά, τα φασόλια και οι ξηρούς καρπούς.

 
Βιταμίνη C

To ασκορβικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου και την διασταυρούμενη σύνδεση των ινών της κερατίνης. Χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή, που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα, από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Ακόμη, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Πηγές βιταμίνης C είναι οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, το μπρόκολο , το κουνουπίδι, εσπεριδοειδή (γκρειπ φρουτ, πορτοκάλια , λεμόνια) ,πατάτες, λιαστές ντομάτες λαχανάκι Βρυξελλών.

 
Βιταμίνη A

Κύρια λειτουργία της βιταμίνης Α είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
Η βιταμίνη Α προσφέρεται στον οργανισμό με δύο τρόπους: από φυτικές και ζωικές πηγές. Φυτικές πηγές «υγείας» για τα μαλλιά αποτελούν τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα καθώς και ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μερικές ζωικές πηγές της βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα ψάρια , τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, γάλα , τυρί), αυγά, βούτυρο.

 
Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Eμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Πολύ καλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί (ηλιόσποροι , αμύγδαλα , φιστίκια), αλλά και οι σπόροι σιταριού και οι νιφάδες βρώμης. Προσθέστε, επίσης, στη διατροφή σας λαχανικά, όπως ο αρακάς, τα αυγά, το σπανάκι και τα ψάρια.

Επιπλέον, αντιοξειδωτική προστασία προσφέρει το σελήνιο και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Πολύ καλή πηγή σεληνίου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, τα φιστίκια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι και το στήθος κοτόπουλου. Επίσης, φλαβονοειδή βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, το πράσσινο τσάι ,τα καρότα και στο μπρόκολο.

 
Φολικό οξύ

Συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Καλές πηγές φολικού οξέος είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι), τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή , τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές και τα παντζάρια. Προσοχήπρέπει να δίνεται στο μαγείρεμα τους και να καταναλώνονται φρέσκα ή ελάχιστα μαγειρεμένα τα παραπάνω τρόφιμα καθώς λόγω της θερμότητας υπάρχει μεγάλη απώλεια φυλλικού οξέος.

 
Ψευδάργυρος

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τελογενή τριχόπτωση, λεπτά, λευκά και εύθραυστά μαλλιά. Ο ψευδάργυρος ρυθμίζει τους αδένες που σχετίζονται με τους θύλακες των τριχών κι αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό μας, οι θύλακες αποδυναμώνονται, οδηγώντας στο «σπάσιμο» και το πέσιμο των μαλλιών μας. Πηγές για την καλή πρόσληψη και απορρόφηση του , είναι τα θαλασσινά (γαρίδες, στρείδια, μύδια), αλλά και κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και πουλερικά Πρέπει βέβαια να γνωρίζετε πως υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε τριχόπτωση, γι’ αυτό βασιστείτε στη διατροφή σας, χωρίς τη λήψη συμπληρώματος. Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 25 έως 50 mg στοιχειακού ψευδαργύρου και 0,5 έως 1 mg/kg για τα παιδιά.

 

Μια ισορροπημένη διατροφή λοιπόν που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, λίπη, πρωτείνες και υδατάνθρακες θα μπορούσε να συμβάλλει στην γενική υγεία του οργανισμού σας αλλά να είναι και σύμμαχός σας κατά της τριχόπτωσης.

 

΄Αρθρο: Αναστασία Παπατσή, διαιτολόγος- διατροφολόγος


  Το διαβάσαμε εδώ