Θα μπορούσε η εργασία μας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία; Δυστυχώς, ναι. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να καταλάβουμε πότε η δουλειά μας αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.
Η Δρ Sandi Mann, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασαϊρ, αποκάλυψε τα σημάδια τα οποία δείχνουν ότι η δουλειά μας ενδέχεται να επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την ψυχική μας υγεία.
Πρόκειται για φαινόμενα τα οποία σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δείχνουν εμμέσως ότι η επαγγελματική μας ζωή μπορεί να μας προκαλεί, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε, άγχος και και να μας οδηγεί σιγά-σιγά, ακόμα και στην κατάθλιψη.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι συμπεριφορές στη δουλειά (ή και αλλού) στις οποίες χρειάζεται να δώσουμε προσοχή;
Κάνουμε λάθη
Τα απρόσεκτα ή ανόητα λάθη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σηματοδοτούν την πληρότητα του εγκεφάλου μας και ότι πραγματικά, δεν υπάρχει άλλος χώρος για σκέψη τη δεδομένη στιγμή.
Είμαστε ευέξαπτοι
Το στρες μειώνει την υπομονή μας και εξαντλεί την ψυχραιμία μας, με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευέξαπτοι και νευρικοί.
Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε
Το στρες μπορεί επίσης να μας βάλει σε μία κατάσταση λειτουργίας, γνωστή ως “fight or flight” (πάλη ή φυγή). Σε αυτήν την κατάσταση, αισθανόμαστε πανικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να διατηρήσουμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα για πολλή ώρα.
Νιώθουμε συναισθηματικά ευάλωτοι
Αν βλέπουμε αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ανυπέρβλητα εμπόδια, πολύ μεγαλύτερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, αν νιώθουμε συναισθηματικά ευάλωτοι και το δάκρυ είναι έτοιμο να κυλήσει με την πρώτη ευκαιρία, τότε μάλλον το άγχος έχει αρχίσει να μεγαλώνει επικίνδυνα.
Έχουμε χάσει την αίσθηση του χιούμορ μας
Αν η ζωή μας έχει γίνει πολύ σοβαρή και αυστηρή και έχουμε χάσει την όρεξή μας για οποιαδήποτε διασκέδαση, δεν αποκλείεται η εργασία μας να έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.
Νιώθουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει τίποτα
Το αίσθημα της αδιαφορίας για τα πάντα, μας επισκέπτεται όταν είμαστε πραγματικά αγχωμένοι. Νιώθουμε εξαντλημένοι και δεν ενδιαφερόμαστε ούτε για τη δική μας προσωπική φροντίδα, ούτε για τη φροντίδα των προϊόντων με τα οποία ασχολούμαστε ή των πελατών που μας επισκέπτονται στον χώρο εργασίας μας.
Δεν κοιμόμαστε σωστά
Αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ή αν ξυπνάμε πολύ νωρίς, μετά από πολύ λίγες ώρες ύπνου, αυτό μάλλον συμβαίνει λόγω του στρες και επειδή έχουμε πολλά στο μυαλό μας.
Ξυπνάμε καθημερινά με το αίσθημα του φόβου
Αν, τέλος, ξυπνάμε και αισθανόμαστε ανήσυχοι για τη μέρα που μας περιμένει και δεν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι η εργασία μας επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας.
Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι, από την άλλη όμως η εργασία δεν είναι η ταυτότητά μας και μάλλον ούτε ο παράγοντας για τον οποίο αξίζει να θυσιάσουμε την ψυχική μας υγεία.
Το διαβάσαμε εδώ