Προφανώς και δεν προλαβαίνετε να τα κάνετε όλα μέσα στη μέρα, προφανώς και θα θέλατε η μέρα να έχει 34 ώρες, από τις οποίες κάποιες να είναι κρυφές και αφιερωμενες μόνο στον εαυτό σας.
Δουλεύετε πολύ, μπορεί και να νιώθετε μερικές φορές τύψεις για τις ώρες που δεν περνάτε με τα παιδιά σας, αλλά η προσωπική εμπειρία σε συνδυασμό με επαγγελματικές συμβουλές μας έχει οδηγησει σε μερικά συμπεράσματα. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικές συμβουλές για να γίνει η καθημερινότητά σας, λίγο ευκολότερη.
1. Απλοποιείστε τα πρωινά σας
Φτιάξτε τις τσάντες τους (και τη δική σας) από το βράδυ, σκεφτείτε τι πρωινό θα φάτε, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα για να πιείτε έναν καφέ, βρείτε τι θα βάλετε -κι εσείς και τα παιδιά- πριν πέσετε για ύπνο και φυσικά μαγειρέψτε από την προηγούμενη!
2. Κολλήστε στο ψυγείο το μενού της βδομάδας
Ψωνίστε τα απαραίτητα από το Σαββατοκύριακο και σταματήστε να πονοκεφαλιάζετε για το τι θα μαγειρέψετε κάθε μέρα. Γράψτε το μενού και κολλήστε το στο ψυγείο για να έχετε τον έλεγχο της βδομάδας! Όποτε σας έρχεται μία ιδέα, προσθέστε την επί τόπου για κάποια από τις επόμενες μέρες του μήνα.
3. Τοιχοκολλήστε ένα ημερολόγιο με τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες
Πρόγραμμα παιδιών, εμβόλια, λογαριασμοί, γενέθλια και ό,τι άλλο πρέπει να θυμηθείτε, γράψτε το εκεί, τη στιγμή που το θυμάστε.
4. Θέστε όρια
Δε μπορείτε να είστε τέλειες. Κάντε το καλύτερό που μπορείτε για όλους και δώστε τους να καταλάβουν ότι αυτή είναι η κατάσταση. Κάντε κατανοητό πως υπάρχει χρόνος για τα παιδιά, αλλά και για σας, και φυσικά και για τον σύντροφό σας.
5. Φροντίστε να είστε παρούσα
Προσπαθήστε να είστε εκεί, στις επιδείξεις ή στις εξετάσεις ή στους αγώνες των παιδιών. Μπορεί να χάνετε τις προπονήσεις, αλλά τη μεγάλη μέρα δώστε το παρόν. Επιπλέον, συνοδέψτε τους στα πάρτι των φίλων ή στην παιδική χαρά, χωρίς να βαριέστε ή να βιάζεστε να γυρίσετε για να τελειώσετε τις 'άλλες' σας δουλειές.
6. Κάντε σαφές στη δουλειά ότι η οικογένειά σας είναι η προτεραιότητά σας
Στο γραφείο θα είστε πάντα συγκεντρωμένη και αποδοτική, αλλά κρατήστε τις προσωπικές σας απόψεις ξεκάθαρες όταν σας ζητηθούν, σχετικά με το τι αξίζει περισσότερο σ' αυτή τη ζωή...
7. Δημιουργείστε αναμνήσεις
Μην αγχώνεστε όταν είστε με τα παιδιά. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, όσος και όποτε είναι αυτός, και αποτυπώστε τον. Βγάλτε φωτογραφίες, συζητείστε πώς περάσατε και κρατήστε ζωντανές τις αναμνήσεις. Αν τις κρατήσετε εσείς, θα τις κρατήσουν -και εκτιμήσουν- και τα παιδιά σας.
8. Μιλήστε με/διαβάστε για άλλες μαμάδες
Πάντα οι ιστορίες συνανθρώπων, συναδέλφων, συμπασχόντων μας κάνουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση και να σκεφτούμε πράγματα που δεν μας είχαν πιθανόν περάσει από το μυαλό. Κρατήστε ανοιχτά τα αυτιά σας και μελετήστε συμπεριφορές.
9. Όταν πνίγεστε από υποχρεώσεις και έλλειψη χρόνου... κάντε ένα διάλειμμα
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε τί σας αξίζει. Ή τι αξίζει σ' αυτή τη ζωή. Κλείστε τα μάτια έστω για τρία δευτερόλεπτα, θυμηθείτε το πρώτο «σ' αγαπώ» του παιδιού σας, το πρώτο του χαμόγελο ή την πρώτη αγκαλιά, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξαναρχίστε.
10. Να είστε ευέλικτη
Στον προγραμματισμό σας αφήστε περιθώριο... καθυστέρησης. Μην καταπιέζετε τα μισάωρα, αφήστε λίγο χρόνο και ακόμη κι αν δεν χωράει τίποτα... γίνετε ευέλικτη στο μυαλό. Πάρτε απόφαση ότι θα παρεκτραπείτε, θα αποτύχετε, ίσως κάτι να μην το προλάβετε, θα γίνουν και λάθη, θα υπάρξουν και δάκρυα. Κάντε αυτό που μάθατε στα παιδιά σας να κάνουν. Όταν πέφτουν, να ξανασηκώνονται. Τους το μάθατε πρώτες, και πάντα θα σας λατρεύουν γι αυτό. Εφαρμόστε το.
Άρθρο: Εβελίνα Σαρρή
Το διαβάσαμε εδώ