Τι είναι το πρωινό;

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και το καταναλώνουμε συνήθως πολύ σύντομα από όταν ξυπνήσουμε. Ως πρωινό δεν θεωρείται μόνο το γεύμα που καταναλώνουμε στο σπίτι μετά το ξύπνημα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο πριν ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας, δηλαδή ακόμα και στο δρόμο για το σχολείο ή πριν μπούμε στην τάξη για μάθημα. Μπορεί, βέβαια, να τα λέμε όλα αυτά τα γεύματα πρωινό, όμως η ποιότητά τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με το χώρο όπου καταναλώνονται.

 

Γιατί έχει σημασία να καταναλώνουμε καθημερινά πρωινό;

Το πρωινό είναι ένα γεύμα που μας δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, για να ξεκινήσουμε εφοδιασμένοι την ημέρα μας. Μπορούμε άμεσα να αισθανθούμε μεγαλύτερη αντοχή και εγρήγορση τόσο σε πνευματικά όσο και σωματικά θέματα. Δηλαδή, όταν τρώμε πρωινό, μπορούμε πιο εύκολα να συγκεντρωθούμε στο σχολείο, έχουμε πιο δυνατή μνήμη και είμαστε πιο καλοί στα μαθήματα, αλλά και πιο γρήγοροι στο διάλειμμα ή στη γυμναστική. Επίσης, το πρωινό βοηθάει να μην πεινάμε πολύ μέχρι το επόμενο γεύμα, οπότε και να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Τέλος, αποτελεί μια καλή συνήθεια για τη ζωή μας και μελλοντικά.

 

Γιατί πολλές φορές δεν τρώμε πρωινό;

Ο βασικός λόγος που δεν τρώμε πρωινό είναι γιατί δεν προλαβαίνουμε το πρωί. Πολλές φορές δεν ξυπνάμε αρκετά νωρίς και βιαζόμαστε να φύγουμε είτε για το σχολείο ή για κάποια άλλη δουλειά. Επίσης, πολύ συχνά δεν τρώμε πρωινό, διότι νιώθουμε ότι δεν πεινάμε. Αυτό όμως συμβαίνει είτε όταν το σώμα μας έχει συνηθίσει να μην τρώμε το πρωί είτε όταν τρώμε πολύ το βράδυ. Ένας άλλος λόγος που μπορεί κάποιος να σκεφτεί να μην φάει πρωινό είναι γιατί θέλει να χάσει βάρος. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού αντιθέτως, το πρωινό βοηθάει να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

 

Ποιο πρωινό θεωρείται ισορροπημένο;

Για να είναι το πρωινό μας διατροφικά πλήρες δεν πρέπει να αποτελείται από ένα και μόνο τρόφιμο, αλλά από συνδυασμό τροφίμων. Συγκεκριμένα, πρέπει να συνδυάζουμε τρόφιμα από την ομάδα  των πρωτεϊνών (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγό), την ομάδα των δημητριακών (ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές, κλπ.) και την ομάδα των φρούτων/λαχανικών (φρέσκα φρούτα, φυσικό χυμό, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά). Για παράδειγμα, ένα πλήρες πρωινό μπορεί να είναι 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά και 1 μπανάνα κομμένη ή 1 γιαούρτι με φρυγανιές και αποξηραμένα φρούτα.

 

Πώς μπορώ να βάλω το πρωινό στη ζωή μου;

Εάν δεν έχεις τη συνήθεια να τρως πρωινό, αλλά νιώθεις έτοιμη/ος να ξεκινήσεις μια προσπάθεια, είναι σημαντικό να κάνεις στην αρχή μικρά βήματα, και μόλις τα κατακτάς να προχωράς παραπέρα. Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις στόχο να φας πρωινό κάποιες ημέρες την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα, και σταδιακά να τις αυξάνεις. Επίσης, μπορείς να ξεκινήσεις με 1-2 τρόφιμα. Εάν ήδη τρως ένα τρόφιμο, π.χ. πίνες μόνο γάλα, εύκολα μπορείς να προσθέσεις άλλο ένα τρόφιμο και να τα συνδυάσεις. Είναι πάντως σημαντικό να μάθεις να κάθεσαι στο τραπέζι, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για το πρωινό, άσχετα από το πόσο τελικά θα φας. Τέλος, μην ξεχνάς ότι μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τους γονείς σου ή τα αδέλφια σου στο ξύπνημα, την προετοιμασία ή την παρέα για το πρωινό!

 

Επιστημονική επιμέλεια: Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο


  Το διαβάσαμε εδώ