Μάθετε ποιες χημικές ουσίες και τοξίνες πρέπει να αποφεύγετε κατά την αγορά βρεφικών προϊόντων

Τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για το μωρό σας, σας κάνουν να νομίζετε ότι τα έχει ανάγκη αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα τοξικά συστατικά που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Υπάρχουν ένα σωρό βιομηχανίες που υπόσχονται να κρατήσουν το δέρμα του μωρού σας φρέσκο και απαλό, όπως τη μέρα που γεννήθηκε. Το εκπληκτικό είναι ότι δεν είναι απαραίτητα. Το δέρμα του μωρού θα παραμένει τέλειο χωρίς την παραμικρή παρέμβαση.

Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα και έλαια όπως το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι καρύδας και το σαπούνι χωρίς άρωμα. Το μωρό σας δεν χρειάζεται να έχει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα εξάλλου αφού έτσι κι αλλιώς το μωρουδιακό άρωμα είναι εκείνο που λατρεύετε! Σε κάθε περίπτωση δείτε παρακάτω ποιες είναι οι χημικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε κατά την αγορά των βρεφικών προϊόντων.

 

Ταλκ

Ήδη από το 1982, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ταλκ και του καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες. Ευρήματα έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν την πούδρα με βάση το ταλκ είναι 300 φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει προειδοποιήσει τους γονείς κατά της χρήσης παιδικής πούδρας και ειδικά ταλκ. Η ανόργανη αυτή ουσία μεταφέρεται εύκολα στον αέρα και μπορεί να εισπνευστεί από βρέφη, προκαλώντας στέγνωμα των βλεννογόνων τους. Αυτές οι επιδράσεις στην αναπνοή μπορούν να οδηγήσουν σε συριγμό στα μωρά. Ορισμένα κρούσματα πνευμονίας σε βρέφη έχουν επίσης επισημανθεί κατά τη χρήση της πούδρας.

 

Αρώματα

Τα αρώματα προστίθεται σε αμέτρητα προϊόντα, είτε για να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο άρωμα ή να καλυφθεί η οσμή των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Το πρόβλημα με τα αρώματα είναι ότι οι εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύψουν όλα τα συστατικά του αρώματος του λανσάρουν και ενδεχομένως χρησιμοποιούνται ορισμένες συνθετικές χημικές ουσίες, τις οποίες δεν γνωρίζουμε.

Τα αποτελέσματα των αρωμάτων μακράς διαρκείας, πλανώνται στο δέρμα για ώρες και μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά, νευρολογικά και δερματολογικά προβλήματα και οφθαλμικές βλάβες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική έκθεση σε αρώματα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και άσθμα. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες προτού αγοράσετε το οτιδήποτε.

 

Προπυλενογλυκόλη

Αυτή η χημική ουσία είναι ένα ενισχυτικό της διείσδυσης που απορροφάται εύκολα από το δέρμα και μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Χρησιμοποιείται σαν ένα εφυγραντικό, σαν διαλύτης και σαν συντηρητικό σε τρόφιμα και προϊόντα καπνού, καθώς, επίσης και ως κύριο συστατικό στο υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επίσης, χρησιμοποιεί σε φαρμακευτικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και βρίσκεται συχνά σε μωρομάντηλα, πράγμα που δεν είναι ασφαλές. Ελέγξτε για συστατικά πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και πολυπροπυλενογλυκόλη (PPG) στις ετικέτες ή αγοράζετε βρεφικά προϊόντα με την ένδειξη «Χωρίς προπυλενογλυκόλη. Χωρίς αλλεργιογόνα.»

 

Ορυκτέλαιο

Τα λαδάκια για τα μωρά είναι είναι ουσιαστικά φτιαγμένα από ορυκτέλαιο αναμειγμένο με άρωμα και είναι ένας δυσάρεστος συνδυασμός.

Το ορυκτέλαιο είναι ένα φτηνό υποπροϊόν της επεξεργασίας πετρελαίου και ενεργεί ως πλαστικό περικάλυμμα του δέρματος, αναστέλλοντας την ικανότητα του δέρματος να απελευθερώσει τις τοξίνες. Επιλέξουν αντί ορυκτέλαιου, φυσικά και θρεπτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, τη καρύδα ή το αμυγδαλέλαιο για να κάνετε μασάζ στο μωράκι σας.

 

Triclosan

Οτιδήποτε είναι χαρακτηρισμένο ως «αντιβακτηριακό» πιθανότατα περιέχει triclosan, το οποίο είναι επίσης επιβλαβές για το περιβάλλον. Αν και είναι λογικό να θέλετε να κρατήσετε το μωρό σας μακριά από βακτήρια, είναι λάθος η προσέγγιση αυτή να γίνει με αντιβακτηριακά προϊόντα. Αν το μωρό είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε αποστειρωμένο περιβάλλον, αναστέλλεται έτσι η ικανότητά του να δημιουργεί φυσική αντίσταση. Πιθανότατα μάλιστα να αναπτύξει και περισσότερες αλλεργίες. Μείνετε λοιπόν μακριά από όλα εκείνα τα αντιβακτηριακά σαπούνια και αφρόλουτρα.

 

Άρθρο: Βιολέττα Αθανασιάδου


  Το διαβάσαμε εδώ