Το βάρος που παίρνουν τα βρέφη κατά τον 1ο μήνα της ζωής τους παίζει καθοριστικό ρόλο για τον δείκτη νοημοσύνης τους

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν αργούν να αναπτυχθούν στο κεφάλι και το σώμα γίνονται πιο έξυπνα και παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που πήραν το 40% του βάρους τους κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της ζωής τους, είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με τα παιδιά που κατά το ίδιο διάστημα είχαν αποκτήσει μόλις το 15% του βάρους τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 13.800 παιδιών που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό και όχι νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα παιδιά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιφέρεια του κεφαλιού τους έως τα έξι τους χρόνια.

«Η περιφέρεια του κεφαλιού αποτελεί σημαντική ένδειξη για το μέγεθος του εγκεφάλου, άρα όσο μεγαλύτερη είναι κατά τη γέννηση του παιδιού, τόσο πιο γρήγορη θα είναι και η ανάπτυξή του», ανέφερε στην επιστημονική έκθεση η βασική της συντάκτρια, δρ Lisa Smithers. «Συνολικά, τα νεογέννητα παιδιά που αναπτύσσονται ταχύτερα κατά τον πρώτο μήνα της γέννησής τους, αποκτούν μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης στη μετέπειτα ζωή τους».

 


  Το διαβάσαμε εδώ