Πόσο διαφορετικά είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τα τέλη της δεκαετίας του 90; Τι φοβούνται περισσότερο; Ποιες είναι οι επιθυμίες τους; Μετά την γενιά των millennials –όσοι γεννήθηκαν από το 1980 έως το 1995 – η τελευταία γενιά, οι σημερινοί έφηβοι και γενιά Z είναι εκείνοι που πολύ σύντομα θα πάρουν τον κόσμο στα χέρια τους και θα επιχειρήσουν να τον φέρουν στα μέτρα τους.

Η Τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε για το Varkey Foundation είναι και η πρώτη που έγινε σε διεθνές επίπεδο και είχε σκοπό την καταγραφή των θέσεων και πεποιθήσεων 20.000 εφήβων από 20 χώρες σε ηλικίες από 15 έως 21 ετών.

 

Η μελέτη έδειξε ότι:

Το 46% των εφήβων νιώθουν πιεσμένοι από το σχολείο. Οι μαθητές της Νότιας Κορέας ειδικά, φαίνεται να έχουν χαμηλά σκορ στα επίπεδα ευτυχίας συγκριτικά με μαθητές άλλων χωρών. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Νότιας Κορέας είναι πολύ απαιτητικό, με αποτέλεσμα οι έφηβοι να αγχώνονται πολύ περισσότερο για τις επιδόσεις τους.

Μόνο το 1/5 των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι κοιμάται αρκετά, ξεκουράζεται, ασκείται, έχει χρόνο για τον εαυτό του και γενικά έχει νοητική και ψυχική ισορροπία. Οι Ιάπωνες και οι Βρετανοί είχαν τα χαμηλότερα σκορ στο mental wellbeing.

Το θρήσκευμα δεν παίζει κανέναν ρόλο στην επιλογή κοινωνικών συναναστροφών.  Η γενιά Z δεν φαίνεται να θεωρεί ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις του με κάποιον άλλον. Οι νέοι γνωρίζουν πλέον συνομηλίκους τους με άλλα πιστεύω και έρχονται σε επαφή με την διαφορετικότητά τους χωρίς αυτό να τους απομακρύνει από εκείνους.

Μεγάλο ποσοστό των εφήβων (τα 2/3) πιστεύουν ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ομόφιλων, η έκτρωση κατά βούληση, αλλά και ότι οι transgender θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες φυλετικές ομάδες.

Εξαιρετικά απαισιόδοξη δείχνει να είναι η γενιά Z. Μεγάλο ποσοστό σε 16 από τις 20 χώρες πιστεύει ότι ο κόσμος θα γίνει χειρότερος. Η τρομοκρατία και οι πολεμικές διαμάχες φαίνονται να τους απασχολούν ιδιαίτερα. Οι νέοι στην Νότια Κορέα δείχνουν να μην θεωρούν την χώρα τους ως ένα καλό μέρος για να ζήσουν, ενώ αντίθετα οι Καναδοί φαίνεται να νιώθουν ασφαλείς στην χώρα τους.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η γενιά θα κληθεί να λύσει θέματα που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες γενιές όπως είναι το προσφυγικό, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η παγκόσμια ανισότητα και πολλά άλλα θέματα που απαιτούν την ενεργή δράση των πολιτών στα κοινά. Όμως ένα ακόμα χαρακτηριστικό της γενιάς Z είναι η απολιτικοποίηση των νέων και η αποχή τους από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Πώς λοιπόν θα βελτιώσει τον κόσμο μια γενιά που ζει μέσα στην αβεβαιότητα της οικονομικής πραγματικότητας και των συνεχόμενων αλλαγών; Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερος, η δια βίου μάθηση απαραίτητη και οι δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν θα αλλάζουν διαρκώς τα επόμενα χρόνια.

Θετικό είναι ότι η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι έφηβοι θεωρούν σημαντικό να συνδράμουν στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτή τους η ανάγκη θα είναι η κινητήριος δύναμη της ενεργοποίησής τους και ότι αυτή η πρώτη γενιά που έχει την ψηφιακή γλώσσα ως μητρική θα οδηγήσει τον κόσμο μας σε μια καλύτερη πραγματικότητα. 

 

Άρθρο: Κατερίνα Τακλή

 


  Το διαβάσαμε εδώ