Η μαμά ανταγωνίζεται την κόρη στα λούσα και την ομορφιά. Δεν με θέλει κανείς, είμαι γριά, δεν με θέλει κανείς έχω σπυράκια.

Ο μπαμπάς τον γιό στις γυναίκες και στη διατήρηση του σώματος. Όλες με θέλουν είμαι κουλ, όλες με θέλουν έχω σωματάρα!

 

Ποιος είναι ποιος. Έφηβος και μεσήλικας μαζί, σε μία κόντρα άνευ προηγουμένου. Αιώνια εφηβεία ή αρχή κλιμακτηρίου; Καθυστερημένη εφηβεία ή πρώιμη ενηλικίωση;  Μπέρδεμα. Ας τα ξεμπερδέψουμε λίγο, κοιτώντας τα παράλληλα και ίσως (αν δεν μπερδευτείς περισσότερο) να μπορέσεις να κατανοήσεις τί συμβαίνει σε σένα, στο παιδί σου και στον σύντροφό σου. Γιατί η κρίση ηλικίας, είναι και οικογενειακή κρίση. Σημαίνει για όλους απώλεια. Για τον έφηβο απώλεια της παιδικής ηλικίας και ταυτότητας, για τον γονέα απώλεια του ρόλου και της ικανοποίησης που έπαιρναν από το να αποτελούν κεντρικό πρόσωπο αγάπης αλλά και των ευκαιριών της νιότης.

  1. Οι περισσότεροι γονείς, ακόμη και αυτοί που έχουν παιδιά πολύ μικρά, τρέμουν στη σκέψη ότι θα μπουν κάποτε σε αυτή την περίοδο της ζωής, την εφηβεία.

  2. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και οι πολύ νέοι, τρέμουν στη σκέψη ότι θα μπουν κάποτε σε αυτή την περίοδο της ζωής, την κλιμακτήριο.

 

Δύο περίοδοι στη ζωή μας, όπου η μία θεωρείται η μικρογραφία της άλλης και η επανάληψή της. Το παιδί που γύρω στα 2 με 4 περνάει την φάση “όχι”, κάνει την πρώτη του απόπειρα ανεξαρτητοποίησης και εξατομίκευσης και έπειτα στην εφηβεία την ολοκληρώνει.

Ο ενήλικος, που τα μετεφηβικά του χρόνια, ίσως τα περνά με κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς συμβιβασμούς, στην περίοδο της κλιμακτηρίου, κάνει την επανάστασή του, την ανεξαρτητοποίησή του αφού έχει τακτοποιήσει δουλειά, παιδιά, οικογένεια και έχει φυσικά περάσει υγιώς την εφηβεία του στον καιρό της!

 

Η εφηβεία, είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία και αφορά στο σύνολο των ψυχικών και σωματικών λειτουργιών που γίνονται για να μπορέσει το άτομο να ενσωματώσει ψυχικά τις μεγάλες αλλαγές που προκύπτουν από αυτή. Μπορεί να αρχίσει στα 12 και να σταματήσει στα 17, μπορεί στα 13 με 18, μπορεί και 19 με πάντα.

Η κλιμακτήριος, είναι η περίοδος της μετάβασης στην τρίτη ηλικία και αφορά επίσης στις μεγάλες αλλαγές στον ψυχισμό αλλά και στο σώμα. Μπορεί να ξεκινήσει στα 45 και να φτάσει ως τα 50, στα 47 ως τα 52 ή στα 50 με 55.

Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί λόγω εσωτερικής αντίστασης να μην ξεκινήσουν φαινομενικά ποτέ και να μην σταματήσουν ποτέ. Αλλά οι αλλαγές γίνονται. Οι ορμόνες δουλεύουν στο φουλ και επηρεάζουν τα πάντα.

 

Μπορούμε να προσεγγίσουμε την εφηβεία, βλέποντάς την σαν μία δεύτερη γέννηση, που γίνεται όμως προοδευτικά. Στην εφηβεία καλούμαστε να αφήσουμε σιγά σιγά την οικογενειακή προστασία, όπως αφήσαμε κάποτε τον προστατευτικό πλακούντα.

Το ίδιο και στην κλιμακτήριο. Αφήνουμε σιγά σιγά την οικογενειακή προστασία όπως την αφήσαμε στην εφηβεία και καλούμαστε να έρθουμε πιο κοντά στον μεγαλύτερο φόβο μας. Στο γήρας και στον θάνατο.

Η φύση όμως δουλεύει με τον δικό της ρυθμό. Το σώμα αλλάζει δημιουργώντας ορμές και επιθυμίες. Συχνά αυτές τις επιθυμίες το άτομο δεν μπορεί να τις ελέγξει με αποτέλεσμα να του προκαλούν εκρήξεις είτε βίας, είτε αδυναμίας μπροστά σ αυτό που θα ήθελε με τη φαντασία του να πραγματοποιήσει αλλά δεν είναι ικανό ακόμη, λόγω ηλικίας στην μία περίπτωση της εφηβείας, και λόγω καταστάσεων και πρέπει στην δεύτερη της κλιμακτηρίου.

Μπερδεύονται οι άνθρωποι πολύ συχνά. Λένε έχω κατάθλιψη και εννοούν μπήκα στην κλιμακτήριο. Οι γονείς λένε το παιδί μου είναι μονίμως θλιμμένο ενώ αυτό είναι εφηβάκι. Ορμόνες και πάλι ορμόνες, αφού όμως πρώτα αποκλειστεί η παθολογία και δεν μιλάμε πια για φυσιολογικές περιόδους στη ζωή.

Στην πραγματικότητα και οι δύο καταστάσεις είναι μία ανακατάταξη που κάνει η φύση μόνη της και εμείς οφείλουμε να τη δεχτούμε. Οι μεταβολές σε σχέση με το σώμα, συμπαρασύρουν και μεταβολές σε σχέση με τους άλλους και τον κόσμο στο σύνολό του.

Πάνω απ όλα όμως, είτε μιλάμε για εφηβεία, είτε γα κλιμακτήριο, οδηγούν στη δημιουργία νέας ταυτότητας για να σταθεί ο άνθρωπος στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών του.

Και όταν συμπίπτουν σε μία οικογένεια, όπου ο γονιός είναι κοντά στην κλιμακτήριο και το παιδί στην εφηβεία, τότε μόνο μία επιστημονική έκφραση κυριαρχεί στο σπίτι : “ Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει”!!!!!!!!!

 

Άρθρο: Φρίντα Ξύστρου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια

 

 


  Το διαβάσαμε εδώ